26/04/2024

Сбъдва се най-страшният сценарий за бъдещето на Земята

Към края на този век могат да се сбъднат най-лошите опасения на климатолозите. Такива предупреждения отправят учени, цитирани от The Washington Post.

„Глобалното затоляне вероятно ще се развива по лош сценарий“, заяви Джон Фазуло от Националния център за атмосферни изследвания в Колорадо, който е съавтор на доклад за спътниковите изследвания на земната атмосфера.

Средната температура към 2100 година може да се повиши с около 4,5 градуса, в резултат на което ще се повиши нивото на Световния океан и ще зачестят природните катаклизми – засушаване, урагани, наводнения.

Тези изводи са били направени на основата на изучаването на климатични модели. Предишните прогнози се построяваха с помощта на моделиране от суперкомпютри, които не са могли да дават точни резултати заради невъзможността за предсказване на такъв важен показател, като дебелината на облачната покривка.

Джон Фазуло и неговият колега Кевин Тренберт на основата на десетилетна статистика от спътникови наблюдения на климата изследвали 20 метода за прогнозиране на облачността, за да намерят най-точните сред тях. Станало ясно, че най-верни били тези прогнози, които предсказвали високи темпове в ръста на температурите на планетата ни.

За това, че на Земята й предстои епоха на катаклизми, американски учени са предупреждавали и по-рано. Ураганът „Санди“, връхлетял преди дни източното крайбрежие на САЩ, откри цяла епоха на стихийни бедствия, които човечеството може да почувства още в близките десетилетия.

Опасенията на метеоролозите се потвърждават от най-новите наблюдения на Арктика, които свидетелстват, че планетата ни се нагрява дори по-силно, отколкото се считаше по-рано. В периода между 1998 и 2010 г. температурата на Северния полюс се е повишила с 0,11 градуса по Целзий, което е с 0,04 повече, отколкото се предполагаше.

А като цяло от 1850 г. насам въздухът е станал по-горещ с 0,75 градуса и десетте най-горещи лета бяха през последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *