26/04/2024

Страх от гнева на духове накара туристи да съберат боклука си

Любителите на планината, обикаляли из дебрите на Пирин, могат да си помислят, че тази пирамида от камъни е именно пиринска. По върховете на планината те са доста на брой. Но истината е друга – снимката е от…Алтай.

Какво означава това и колко народите са свързани едни с други е въпрос на научно изследване. В тази история обаче се разказва за нещо друго.

Посетителите на платото Укок в Горен Алтай престанали да замърсяват природата от страх да не разгневят духовете на „Прародителите на алтайския народ“. Еколози и общественици открили, че туристите започнали по своя инициатива да събират боклука си след отдих в природния парк „Зона на спокойствието Укок“.

Това плато получи световна известност благодарение на намерената мумия на древна жена, получила името Принцесата на Укок. Всяка седмица това удивително място, разположено на височина от 2500 метра надморска височина в южната част на Горен Алтай, се посещава от стотици туристи.

Транспортировка мумии "Принцессы Укока" на Алтай

Сътрудниците на природния парк заедно с представители на други организации решили да организират почистване на платото от натрупания боклук.

Но изкачвайки се нагоре участниците в акцията били приятно изненадани от чистота на местността. Все пак в света не са се свършили добрите и отговорни хора, които изпълняват изискванията на управителите на парка да събират след себе си всичкия боклук, разсъждавали „чистачите“.

Истината обаче се оказала доста мистична. Много от туристите казват, че събират всичко след себе си, тъй като се страхуват от гнева на духовете на Укок.

Споровете за мистична сила на намерената на платото мумия на „принцеса“ продължават вече няколко десетилетия. Местните алтайци вярват, че разтревожената в гроба „прародителка на алтайския народ“ е престанала да защитава земите им. Като резултат в републиката започнали да стават земетресения, наводнения и други катаклизми. Според мнението на някои общественици всички беди в региона се случват, защото мумията и досега не е погребана.

Духовният лидер на алтайците заедно със старейшини и представители на коренното население на републиката се борят за връщането на принцесата в лоното на родната й земя вече от 20 години. Но учените смятат мумията за уникален паметник на историята и културата от световно значение, който трябва да се пази и изследва.

През януари общественици са се обърнали към Горно Алтайският съд с искане да се върне този сакрален обект обратно на хълма на платото Укок. Но съдът решил принцесата да остане в музея.

Мумията е призната за обект на културното наследство, поради което не се допускат каквито и да са манипулации, които могат да доведат до унищожаването й.

Жителите на Горен Алтай обжалват това решение във Върховния съд.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Каква огромна потребност имаме от подобна случка по нашите планини. И от подобен страх от наказание свише.Така мундарите, които ходят като истински навлеци и паразити по най-прекрасните кътчета на България, ще спрат да ги превръщат в сметище.

Всякакви боклуци  в огромни количества се изхвърлят от хора без грам уважение към природата. Най-голямата гадост, която сме виждали ,бе в коритото на Тъмръшката река: автомобилни гуми, оакани памперси, стари одеяла, чувал, преливащ от боклук вътре в кристалната вода на реката.

Истинско нещастие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *