18/04/2024

Астрофизици: Изтощеното Слънце скоро ще унищожи живота на Земята

Европейски и американски учени твърдят, че нашата планета ще прегрее като Венера.

Астрофизици от Европейския университет за космически изследвания предупредиха, че в продължение само на няколко стотици години Слънцето може да погуби човечеството. Според тях в скоро време нашето светило може напълно да изчерпи енергията си и поради това ще започне да придърпва към себе си плените и космическите обекти, които се намират около него.

Учените смятат, че след около 200 години на Земята може силно да се вдигне температурата до степен да направи живота на планетата ни невъзможен. Във връзка с това в началото хората ще бъдат принудени да се крият от слънчевите лъчи. След това учените прогнозират, че на Земята водоемите ще кипнат, което ще предизвика унищожение на живата природа.

Астрофизиците предполагат, че този процес е необратим. Според тях подобно събитие вече се е случвало преди около 4 милиарда години. Всичко това ще доведе до нагряване на Земята до състоянието на Венера в момента.

Подобни изявления са направили и астрофизици от САЩ, които дълго са изучавали разхода на енергия на Слънцето. Те отбелязват, че температурата на слънчевото ядро може да достигне до 10-15 милиона градуса по Целзий. Това ще предизвика натрупване на водород в недрата му. Поради това след време Слънцето ще започне да се свива и ще нагрее Земята до критични за човечеството стойности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *