26/04/2024

Хиляди протестираха срещу Делян Пеевски в столицата

Хиляди граждани излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет в столицата срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Чуват се скандирания „Мафия“, „Оставка“ и освирквания, някои хвърлят димки. Протести има и в други градове.

Въпреки силния дъжд, хиляди протестиращи се събраха към т.нар. триъгълник на властта – Президентство, Министерски съвет, Народно събрание, съобщи БГНЕС. По-късно протестиращите блокираха и движението на Орлов мост. Движението и покрай Ларгото беше напълно блокирано от протестиращите.

Около 10 000 души се събраха на протеста, който тръгна от Министерския съвет, съобщи МВР. Няма постъпили сигнали за инциденти.

Пред Народното събрание хората от протеста завързаха тоалетна хартия на огражданията. Няколко човека се качиха на паметника на Цар Освободител и развяха български знамена. Опънат е плакат с надпис „Серго, Гоце, Волен, Бойко и Доган в затвора”. Събралите се пеят – „Слънце грее, дъжд вали, правителството ти свали”.

Около 10 000 души се събраха на протеста пред Министерски съвет, патвърди МВР. Няма постъпили сигнали за инциденти.

Хората издигат трибагреници. Събралите се скандират „И преди, и сега БСП е мафия“. Много от протестиращите носят снимки на Делян Пеевски, върху които е написано „Game Over“ (Играта свърши).

Сред протестиращите се появи и депутатът от ГЕРБ и бивш министър Делян Добрев, въпреки че по-рано днес Бойко Борисов обяви, че е забранил на разпознаваемите лица на партията да протестират.

Премиерът Пламен Орешарски каза пред журналисти във Видин ( при откриването на Дунав мост 2), че ще се срещне с протестиращите. Той добави, че е предизвикателство, че кабинетът започва с толкова ниско доверие.

Протестът беше организиран в социалните мрежи. Групата, която събира недоволните срещу това Делян Пеевски да ръководи контраразузнаването, се създаде днес и само за няколко часа събра над 35 000 членове.

Обединените в групата „Не искаме Пеевски за шеф на ДАНС“ посочват, че протестират срещу „назначаването на Д. Пеевски за шеф на ДАНС, срещу олигархията, която не излиза от властта“.

В групата е публикуван и призивът на президента Плевнелиев да се преразгледа изборът. Има публикуван поименен списък на гласувалите „за“ Делян Пеевски депутати.

Протести и в страната

Около стотина души се събраха на протест и в Плевен, пред сградата на общината. Демонстрантите проведоха мълчалив протест.

Близо 100 души се събраха и в центъра на Русе на импровизиран протест срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Пред сградата на общината се събраха предимно млади хора.

Около 1000 протестиращи пяха химна пред сградата на Областната управа в Пловдив. Освен че се обявиха против назначението на Пеевски, те поискаха и оставката на новия областен управител Венцислав Каймаканов с мотива, че не искат града да се управлява от ДПС.

Около 500 варненци протестираха пред централата на „Атака” в града. Сред протестиращите имаше майки с детски колички, малки деца, пенсионери, но преобладават младежите. Със скандирания „оставка” шествието премина и пред централата на ДПС.

http://dnes.dir.bg/news/deljan-peevski-14170272

Снимката е на БГНЕС

One thought on “Хиляди протестираха срещу Делян Пеевски в столицата

  1. „Блажени кротките, те ще наследят земята“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *