25/04/2024

Президентът: Чувствам се измамен и унизен заради избора на Пеевски

Снех политическото си доверие от премиера Пламен Орешарски и от лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан, каза президентът по повод избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Загубих всякакви илюзии, чувствам се измамен и омерзен, каза Росен Плевнелиев.

„Това е арогантна демонстрация на задкулисието, за което гражданите демонстрираха, че е крайно време да се отървем. На нацията беше направена ярка демонстрация за политика на сделки“, категоричен бе държавният глава в предаването „Панорама“ на БНТ.

Според него това е символ на един порочен модел, който е трябвало да е в миналото, но за съжаление – не е. Той нарече назначението „безпринципно“ и изрази опасение, че това е „задаванене на посоката“.

„Виждаме, че един човек който е свързан с частни медийни и финансови структури му се дава на тепсия целия сектор „Сигурност“, възмути се държавният глава.

Той подчерта, че изборът на Пеевски по никакъв начин не е съгласуван с него.

По-рано днес той не отиде на откриването на Дунав мост 2, за да направи извънредно обръщение, в което призова Народното събрание незабавно да преразгледа решението си.

От БСП обаче заявиха, че нямат намерение да правят това.

Въпреки това, Плевнелиев смята, че парламентът ще прегласува решението си, което е погрешно. На въпрос, какво ще направи, ако все пак това не стане, той отговори:

„Самият аз ще спазвам Конституцията, ще продължавам да бъда силен глас, когато виждам несправедливост ще говоря, защото народът ме е избрал да бъда негов глас“.

Въпреки недоволството си, президентът потвърди, че е по-добре председателят на ДАНС да може да се избира публично – от парламента. С промените ва Закона за ДАНС, които БСП и ДСП направиха, решението вече не се взема от държавния глава.

Той бе категоричен, че реформата в сектор сигурност трябва да продължи.

„В политиката, освен правила трябва да има и морал, аз го показах с действията си. Когато правилата не могат да ни помогнат, моралът може. Когато ние политиците, сме изправени пред нацията, трябва да взимаме решенията пред нацията, а не – под масата. Не мога да подкрепя играта зад кулисите“, каза още Росен Плевнелиев.

Той обаче изтъкна, че „няма война“, защото войните не работят и са безсмислени.

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-izbori-2013-14171390

One thought on “Президентът: Чувствам се измамен и унизен заради избора на Пеевски

  1. А какво да кажем за ГЕРБ,които докато бяха на власт се „заиграха“ яко с депутати от Атака и РЗС.И ако това не е задкулисна игра,кажи му здраве!…Нищо ново под слънцето…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *