26/04/2024

Целулитът е болест, а не диета. Как се лекува?

Противно на широко разпространеното мнение целулитът поразява не само зрелите жени. Той може неочаквано да бъде открит у млади и стройни момичета, предупреждават специалистите. Причината за това заболяване не е в неправилната диета, а в…патогенни микроорганизми.

Съвременната медицина третира целулита като заболяване от инфекциозната група – патогените в този случай са вид бактерии. При това от тези бактерии, с които се свързват гнойните заболявания – стрептококите и стафилококите. Сред симптомите на този здравословен проблем лекарите отбелязват не само класическата „портокалова кожа”. Целулитът често се придружава от локални зачервявания, подпухналост и болезненост.

Във връзка с това специалистите смятат за най-целесъобразно в програмата за лечение да се включат антибиотици. До неотдавна инфекционистите прилагали в клиничната терапия на целулита не много силни антибиотични препарати. Но сега това се преразглежда.

Така например в болницата „Хенри Форд” в САЩ за избавянето на 226 пациентки от инфекциозен целулит лекарите използвали препарати от ново поколение, по-точно – широкоспектърният антибиотик Ванкомицин. Паралелно с това други 199 били лекувани по старата схема. Според резултатите от изследването, продължило от 2005 до 2008 година, била доказана перспективността на новия метод. Средно всяка пациентка, лекувала се с „Ванкомицин”, била изписвана ден по-рано, от жените в другата група.

Според статистиката проблемът „целулит” създава грижи на 80 на сто от жените и на около 0,5 на сто от мъжете по света. Възпалителният процес, който изисква намесата на инфекционист с аптечка, пълна с антибиотици, се среща доста по-рядко от класическия вид.

Целулитната картина се появява в резултат на нарушаването на микроциркулацията на подкожно-мастните клетки. Нарушаването на лимфооттока в съчетание с влошеното / например – при затлъстяване или при диабет/ кръвоснабдяване, постепенно формира характерните ямки. Съединителна тъкан се разраства като сегментира подкожните мазнини.

Ако това вече се е случило, борбата с целулита става извънредно тежка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *