25/01/2020

Физическите упражнения променят ДНК

Шведски учени са доказали, че физическите  упражнения, дори и съвсем малки, могат да променят ДНК на човек, значително намалявайки риска от диабет и затлъстяване.

Изследователи от Университета в Лунд в Швеция за първи път са описали процесите, които протичат на  епигенетично ниво в мастните клетки, когато човек се занимава с физическа активност, пише PLoS Genetics.

Човек получава гените си по наследство и не е в състояние да ги промени. Въпреки това в гените има  метилови групи, които влияят на тяхното активиране или деактивиране – така наречената “генна експресия”. Върху метиловите  групи въздействат физическите упражнения, диетата и промените в начина на живот. Този процес е известен като “ДНК метилиране.”

Учените решили да видят какво ще се случи с метиловите групи в мастните клетки на 23-ма  здрави мъже на възраст 35 години с малко излишък от  килограми, когато започнат редовно да се занимават с аеробика. Експериментът показал  положителна промяна в гените, свързани с инсулинонезависимия диабет и затлъстяването.

Изследователите са успели да  потвърдят тази констатация ин витро, в лабораторни условия, дезактивирайки отделните гени, водещи до намаляване на мастните депа в мастните клетки.

Read more: http://30dumi.eu/2013/07/fizicheskite-uprazhneniya-mogat-da-promenyat-dnk/#ixzz2YWwl20TM

(Visited 194 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *