26/04/2024

Защо протягането и прозявките са полезни за здравето

Обикновено се прозяваме и протягаме, когато сме уморени, не сме си доспали или ни е омръзнало да стоим в една поза. Оказва се, че тези действия влияят благотворно на организма.

Защо хората се прозяват?

Прозявката е условен рефлекс, заключаващ се в извършването на дишане. Получава се много дълбоко вдишване с широко отваряне на устните, при което се разширява отворът на устата и гърлото. След него следва рязко вдишване със специфичен звук. При прозявката се затварят слуховите канали и човек почти не чува, глътката е толкова широко отворена, че въздухът може да достигне чак до стомаха.

Прозява се дори плодът в утробата на майката. Прозяват се рибите, земноводните, птиците, зверовете. Много от животните си показват зъбите прозявайки се, като по този начин демонстрират, че са гладни или пък дават команда на стадото – време е за сън. Според учените в резултат на еволюцията механизмът на прозявката е изработил смяната на биоритмите – прозявайки се и хората показват на всички, че е време за сън.

Но защо хората се прозяват? Причините могат да бъдат много. Прозяваме се, ако сме много уморени, ако ни е скучно или пък сме прекомерно напрегнати, когато ни се спи. Освен това прозявките ни нападат ако сме много гладни или пък обратното – много обилно сме яли.

Смята се, че прозявката сигнализира, че организмът от състояние на възбуда преминава в състояние на

намаляване на темпото.

Това води до намаляване работоспособността на нервните тъкани. Като резултат се забавят някои физиолигични процеси и функции на тялото, особено на дишането – то се забавя и става повърхностно. За сметка на това кръвта натрупва в себе си повече продукти на метаболизма – вълглероден диоксид, токсични субстанции. Това провокира серията от прозявки.

Когато човек се прозява, това е съпроводено с дълбоко вдишване и обогатяване на кръвта с кислород, а това я застява по-бързо да се движи по съдовете, в това число и в главния мозък тъй като при прозявката се напрягат мускулите на шията, устата и лицето. Тоест прозявайки се ние се опитваме да ободрим мозъка си, за да не заспи. Но това активиране продължава кратко. Затова колкото по-силно и по-често се прозяваме, толкова повече е уморен мозъкът ни.

Защо протягането и прозяването е полезно за организма?. По-рано се считаше, че хората започват да се прозяват при недостиг на кислород в помещението, но учените опровергаха това – всички сме се прозявали и на открито.

Обикновено хората се прозяват

преди важни изпитания

– например преди публична изява, преди изпити или трикове. Така организмът се мобилизира и се бори със страха. При скучни събития хората се прозяват, за да се ободрят.

Японците са осъзнали механизма на прозявките и са впрегнали и него в правенето на пари. В някои предприятия правят специални паузи за прозявки, като на монитори се показват сладко прозяващи се хора. Товае е „заразно“ , работниците се включват в колективното прозяване, а след това започват да работят два пъти по-енергично.

Забелязано е, че хората, които рядко се прозяват обикновено са с остри характери, нетактични и некоректни.

Прозявката е „заразна“ – до 60 на сто от хората при вида на прозявка след две минути започват активно да се прозяват. Това са хората, които по принцип умеят да съчувстват на другите.
 
Прозявка за здраве

Който много се прозява има по-малко бръчки, по-бързо съобразява и получава повече кислород за тъканите и кожата си. Прозявката спасява хората от стреса, помага им да се разсеят и разтоварят, да свалят умората.

Доказан е позитивният ефект на прозявката при нормализирането на кръвното налягане, смъкване на нервното напрежение и болките в ставите. Прозявайки се ние извършваме профилактика на сърцето. Ако ни предстои да вземем важно решение, можем да започнем да си отваряме устата, имитирайки прозявка. Скоро ще дойде и истинската прозявка. Направето го и зебележете как се променя самочувствието ви, съветват специалистите.

След сън и при продължително седене в статична поза мускулите се вцепеняват и в тях започва да се натрупва млечна киселина. Тя трябва да се прогони. Това помага за активизиране на работоспособността и повишаването на тонуса. Протягането помага на мускулите да се включат в действие, привеждайки организма в бойна готовност и повишавайки настроението.

Зцатова е хубаво при събуждане без да бързаме да се протягаме сладко, да се прозяваме и едва тогава да станем от леглото. Така организмът още при събуждането получава хубава порция кислород.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *