24/04/2024

Мързелът и мазнотиите гарантират на жените най-омразното им – целулита

Наричат целулита портокалова кожа, но той повече напомня на карфиол, сложен в торба. Способен е да повлияе дълбоко на самочувствието ни. Особено през топлите месеци.

Мъжете са големи щастливци и не страдат от този проблем, тъй като образуването на целулит е свързано с женските полови хормони. Те определят особеностите в строежа на женската кожа и типичната за нея прекомерна разтегливост. Затова най-често “портокаловата кожа” се образува по корема, ханша и бедрата – зони, свързани с репродуктивната функция.

Колкото и да ни се иска, не можем да се отървем бързо от целулита. За лечението му трябват воля, постоянство и финансови възможности.

В салоните за красота освен апаратните антицелулитни терапии подходяща процедура е т.нар. пресопанталон. Той е подходящ за хора, които работят предимно седнали – бори се със застоя на лимфа, който е следствие на слабо кръвообращение.

Жената обаче може да се вземе в ръце и да не разчита единствено на скъпите кремове и на редовните посещения при козметичка. Особено ако няма време или пари за това.

Правенето на упражнения вкъщи спомага за изгарянето на повече калории, отколкото са приети, и тялото започва да изразходва мастните си резерви. Освен това упражненията подобряват циркулацията на кръвта и помагат на процеса за премахване на токсините в тялото, пояснява 24часа.

За да подобрите циркулацията на кръвта, разтривайте всеки ден със суха четка засегнатите от целулит места. Може и да ги обтривате продължително с гъба под горещ душ.

Има и още един метод за намаляване на целулита, който обаче изисква поне мъничко усамотение. В противен случай рискувате да стреснете близките си. За него ще са ви нужни чаша за коняк (стесняваща се горе) и обиковено антицелулитно масло. Намазвате засегнатите участъци от тялото с маслото и след това започвате да движите обърнатата чаша по кожата.

Ефектът е тип “вендуза” и е възможно да ви причини лек дискомфорт, с който обаче се свиква. Внимавайте да не се нараните с прекалено силен натиск. Този начин за справяне с целулита е удобен и не гълта от времето ви, тъй като можете да го прилагате, докато гледате телевизия или чакате лака ви за нокти да изсъхне.

Храненето може би е от най-съществено значение в борбата с портокаловата кожа. Фитнес инструкторът Калин Костов съветва да се избягват най-вече тлъстите храни, рафинираните въглеводороди (маргарин например) и сладкарските изделия с крем.

Избирайте храни, богати на антиоксиданти и фибри. За овкусяване използвайте студено пресован зехтин. Храненията трябва да са на малки порции и на често – през 2,5-3 часа.

Не прилагайте диети, които ви обричат на глад – това ще подложи организма ви на стрес. Трябва да се внимава с маслеността, захарта и солта в храните.

Важно е да се пие много вода, особено през горещините, тъй като тя е най-доброто средство за пречистване на организма от натрупаните вредни вещества. За човек, който тежи 60 кг, е нормално да приема по 3 литра вода на ден. До ранния следобед пийте и сокове от целина, моркови, ябълка или грейпфрут, както и зелен и черен чай.

Тютюнопушенето също спомага за образуването на целулит, тъй като разрушава витамин C, от който до голяма степен зависи състоянието на кожата. Никотинът пречи на кръвообращението и това води до поява на целулит.

По същата причина не кръстосвайте краката си, докато сте в седнало положение, не носете тесни дрехи и много високи обувки. Кръстосаните крака са причина за най-упоритите топченца, които се напипват в бедрата с целулит.

Ако имате заседнал начин на живот и по цял ден търкате бюрото, намирайте повод да ставате на всеки половин час и да се раздвижвате.

Лечението на целулита е трудно и ако смятате да се откажете на втория месец, не разчитайте на добри резултати. Ако въпреки положените усилия не постигате желания ефект, посъветвайте се с лекар, за да установите дали нямате лошо храносмилане, бъбречна недостатъчност, ендокринни смущения, или вземате неподходящи контрацептиви – един от тези фактори може да е в основата на проблема ви.

Причините за образуването на целулит могат да са различни. Наследственото предразположение, възрастта, неправилното хранене (голямо количество животински мазнини и малко растителни, изобилие от въглехидрати, липса на плодове, зеленчуци, витамини), наднорменото тегло, честите отслабвания и напълнявания, заседналият начин на живот, хормоналните нарушения (дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези, понижена функция на щитовидната жлеза, нарушение работата на подстомашната жлеза), тютюнопушенето, алкохолът, твърде тесните дрехи и като следствие – нарушение на кръвообращението, замърсена околна среда, постоянните стресови ситуации. Ето някои упражнения, които помагат в борбата с целулита:

1. Клякане със собствена тежест: краката се поставят на ширината на раменете и се кляка надолу, като тежестта е в петите, а тазът отива леко назад. Клякате, докато бедрата ви станат успоредни на пода, след което се изправяте и изнасяте единия крак. Същото се повтаря и с другия. Необходими са 20 повторения.

2. Повдигане на крака встрани: застава се изправен, ръцете на кръста и се замахва с единия крак встрани. Правите 20 пъти, след което повтаряте и с другия крак.

3.Ляга се настрани, като едната ръка е подпряна в лакътя, а другата пред тялото. Горният крак се свива в коляното и се поставя пред долния. След това долният крак се повдига 20 пъти. Същото се повтаря и на другата страна.

4. Ляга се по гръб, ръцете се разперват встрани, краката са събрани и застават перпендикулярно на пода (това е изходната позиция). След което се правят 20 разтваряния и събирания на краката.

5.Упражнението е като предходното, но се прави разтваряне последователно с единия и след това с другия крак. Необходими са 20 повторения.

6. Ритници от колянна опора: застава се на четири крака, единият крак се изтласква назад, като пръстите са в контрашпиц, след което се прибира максимално към тялото. Това се повтаря 20 пъти.

7. Лягате по гръб, краката са събрани и сгънати до тялото. От тази позиция се повдига таза максимално нагоре, след което го връщате в изходна позиция, без да докосвате пода. Необходими са 20 повторения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *