19/04/2024

Виното пази кръвоносните съдове на очите от опасни увреждания

Учените откриха още едно предимство на виното: това, че то има способността да поддържа очите здрави. Според тях веществото ресвератрол, което се съдържа в гроздето и по-специално – във виното, пречи на образуването на анормални кръвоносни съдове на нивото на очите.

Ресвератролът, който може да бъде открит и в други плодове, поддържа кръвоносните съдове здрави, установиха учените от факултета по медицина към университета във Вашингтон. Той притежава и качества, които помагат против стареенето, като предпазва дори и от рак или сърдечно-съдови заболявания, уточнява БГНЕС.  Направеното откритие улеснява пътя към бъдещо лечение, което да предотврати макулната дегенерация, водеща до ослепяване.

Съставката с чудодейни свойства може да бъде открита не само в гроздето или виното, но и в други плодове, но в по-малки количества. По отношение на виното предишни изследвания са показвали, че умерената консумация на тази напитка намалява риска от мозъчни и сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от последното изследване бяха публикувани в American Journal of Pathology.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *