18/08/2022

Грейпфрутът е естествено лекарство срещу диабет

Грейпфрутът е много полезен за болните от диабет, показват резултатите от проучаване на специалисти от Израел. Горчивият вкус на този сочен цитрус идва от антиоксиданта нарингенин. Точно той води до същия ефект, както две лекарства, които сега се използват при диабет от втори тип, установили учените.

Човекът се разболява от диабет, когато тялото му не може да произвежда достатъчни количества от хормона инсулин, за да се регулират нивата на кръвната захар.

Нарингенинът увеличава чувствителността на тялото към инсулина. Освен това той помага на болните да поддържат здравословно тегло, което е от жизнено важно значение при лечението на диабета.

Трупането на килограми създава опасност за диабетиците от други здравословни проблеми и намалява ефективността на инсулина. Изследването доказало, че нарингенина кара черния дроб да гори мазнини вместо да ги трупа, поснява БГНЕС. Авторът на изследването Яков Нахмиас от Еврейския университет в Ерусалим смята, че нарингенинът е
„забележително“ лекарство за диабета.

„Вещества като нарингенин от дълго време са търсени от фармацевтичната индустрия, но разработването им беше затруднено заради опасения относно безопасността им“, пише Нахмис във вестни „PLoS One“.

(Visited 297 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Грейпфрутът е естествено лекарство срещу диабет

  1. Едва ли е полезно откритие, след като грейпфурта е противопоказан при взимане на Метформин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *