26/04/2024

И все пак: Идва ли краят на света през 2012 година?

Далеч преди настъпването на 2000-а година милиони хора вярваха, че нямаме никакъв повод за радост от началото на новото хилядолетие, защото тъкмо през тази година втори потоп ще залее Земята. Твръдеше се, че така пише в Библията, така бил казал и Нострадамус.

Още преди тази вододелна дата имаше хора, които твърдяха, че такива предсказания няма в Светото писание, нито пък, че великият френски ясновидец е казал подобно нещо. Е, видя се кой е прав. Макар напоследък с климатичните промени нещата май да вървят към сбъдване на т.н. потопно пророчество.

Сега усилено се заговори пак за края на света. Всичко започва през 2003 г., когато за пръв път беше съобщено за мистериозната планета Нибиру, открита вероятно от шумерите. През май 2003 г., тази мистична планета  трябваше да удари земята и да унищожи всичко живо, но стълкновение не се случи, планетата така и не се  появи. Затова бе назначена нова дата за края на света – през 2012 г., месец декември, дата 21.

Защо тъкмо тази дата? По това време, когато тази новина се появи,  се заговори и за края на цикъла на календара на маите  и тези две легенди бяха съвместени доста успешно, припомня 30dumi.pozicii.net. Информацията по тази тема се оказа много популярна, така се появи и следващата сензация, а където има сензация,  има и пари.

За всичко това все по-често се говори в медиите, правят се филми, пишат се книги, създават се сайтове в Интернет. Семената паднаха в плодородна почва. Информацията за края на света започна да расте като снежна топка, около нея се появяват все по-несвързани помежду си факти, а когато не достигат факти- някой просто си ги измисляше.

След внимателния анализ на повечето от аргументите в полза на версията за края на света през 2012 г. определено се  стига до извода, че те не могат да издържат на критика, а някои напълно са отречени от специалистите, занимаващи се с тези въпроси.

Нека поразсъждаваме над следните факти: в   Европа и САЩ са били интервюирани над 15 хил. души, за да се определи тяхното мнение какво ни очаква през 2012 година. Резултатът  от изследването е поразителен: почти половината от анкетираните са отговорили – краят на света, а 25% заявяват, че очакват някаква глобална промяна.

Ако напишете в търсачката Google заявка „края на света през 2012 г.“ и ще видите почти 10 милиона страници-  това е почти същото като при търсене на „еротика“.

Силата на вярата прави чудеса

Доколко е опасна, тази на пръв поглед,  безобидната сензация ? Проблемът е в това, че за човешката природа е свойствено да иска да получи  от този живот всичко, даже  има и такъв тост: „Да пием за това, че да имаме всичко, а ние за това да не дадем  нищо.“

А сега си представете, на какви действия са в състояние много хора, ако могат да бъде сигурни, че за това няма да им се случи нищо. Представете си на какво е способен човек, ако той искрено вярва, че скоро за него и за всички останали всичко ще свърши, и за самия него за най-безотговорната си постъпка няма да отговаря. А ако тези хора са милиони?

Трудно е да си представим какво може да се случи. Но, за съжаление, това е само единият аспект на проблема, а вторият може да бъде много по-страшен.

Знаете ли на какво е способна силата на вярата? Ето какво казва  Наполеон Хил:  “ Вярата – това е ключът към основната сила на съзнанието, която превръща в реалност концепциите“.

А Исус: „Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: Премести се оттука там, и тя ще се премести. И нищо няма да ви бъде невъзможно“.

Това означава,че всичко, в което човек може да повярва, може да се случи в действителност. През миналия век най-известният хипнотизатор Волф Месинг провежда експеримент: на човек, изпаднал в дълбока хипноза, той показва обикновен молив и му казва, че вижда нажежено желязо. След като човекът докосва молива с ръката си, получава изгаряния по кожата. Тялото реагира на молива като на нажежено до червено желязо.

Този експеримент напълно потвърждава способността на съзнанието да повлиява на физическия свят  и за пореден път доказва, че всичко,  в което може да повярва съзнанието на човек,  може да се случи в действителност.

Ето още един ярък исторически пример за силата на вярата, който се споменава в много страни. В сушави години, когато слънцето изгорило нивите и не падал дъжд,  всички хора  от селата излизали на полето и започвали да се молят, като искали от боговете дъжд. И в повечето случаи дъждът наистина започвал да вали.

Какво е това – просто съвпадение или е резултат от силата на вярата и мощта на мисловната енергия на стотици хора, убедени, че боговете им няма да отхвърлят техните молитви?

От тук и страшният въпрос: Какво би станало, ако десетки, може би стотици милиони хора по целия свят искрено вярват в това, че идва краят на  света? За последиците от тази огромна вяра в това призрачно явление може само да гадаем.

А ще има ли наистина край на света или не, никакъв сценарий не ни  обещава да се случи нещо добро, докато такава маса от хора безсмислено вярват в реалността на тази хипотеза.

Тук очевидно лъха на манипулация. Те не се правят само от любов към „спорта“. Някойъ ще се напечели здраво от това – хората ще консумират като невидяли, ще си носят новите дрехи, ще пият до падане под масата, при положение, че им остават броени дни до края…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *