30/04/2024

Стихията на ДиКиро изпълни с енергията си мол „Галерия Пловдив”

Русалия Курова не скриваше вълнението си

„Любов, музика, живот, претворени от един много велик човек, с който Пловдив трябва да се гордее и да го помни”. Така в едно изречение световно известният виртуоз на цигулката Евгений Шевкенов обобщи своето възприятие от откритата снощи изложба в мол „Галерия Пловдив” на незабравимия художник Димитър Киров – ДиКиро.

„С огромно удоволствие откликнах на поканата на Русалия да свиря, все едно го правя за баща си, защото те с чичо Митко бяха много близки приятели и аз цял живот ще го помня и обичам този човек”, сподели още солистът от Виена, който поднесе бутиков музикален поздрав, заедно с други приятели на семейство Кирови.

С първична стихия и мощ – енергията, която блика от всяка творба на майстора на четката, се изпълни просторното изложбено пространство в мол „Галерия Пловдив” вечерта на 12 май. „За първи път в живота си откривам изложба на Димитър Киров, щастлива съм”, каза изкуствоведката Светла Москова и си призна как очите й се напълнили със сълзи, преминавайки от картина към картина на превърналия се в една от емблемите на Пловдив творец.

Разбира се, първопричината за това събитие е музата и спътницата в живота на Димитър Киров – Русалия. На не едно и две от платната в тази изложба ДиКиро е изобразил тъкмо нея. А едно от тях е озаглавил „Ро, моята любов”, където образът, изваян от четката му и името на картината говорят еднакво силно. „Той е жив със своето творчество. Тези картини не са за мен, те са за хората. Тук е и една от неговите последни мозайки, на която е изобразена Айфеловата кула. Той искаше да умре в Париж. И ние през април 2008 г. бяхме в Париж, но се върнахме в Пловдив, за да открием негова изложба. И той почина тук”, спомни си Русалия Кирова.

„Не, бикът не е мъртъв!” Под това мото, взето от названието на едно от платната на Димитър Киров, Дружеството на пловдивските художници,  мол „Галерия Пловдив” и „Сиенит холдинг” подариха на пловдивчани и гостите на града едно от най-значимите артистични събития в календара на Пловдив. ДиКиро е роден на 20 май и по китайския хороскоп е зодия „Бик”. „Телецът и духът се сливат. Животът преминава като стихия, но не стихийно, а като стремеж към слънцето”, каза Светла Москова, визирайки един от любимите сюжети в творчеството на художника – Икар. А Русалия Кирова заяви, че Светла и Димитър Киров са имали много специални отношения един към друг.

„В тази изложбена площ картините на Димитър Киров могат да се почувстват. Много от творбите му са с големи размери. В неговата къща-музей в Стария Пловдив те са подредени в едни малки стаички, и това пречи да се възприемат. Тук, в тази елегантна изложбена зала на мол „Галерия Пловдив” с площ 1000 квадратни метра, всичко е много хармонично. И посещаемостта е по-голяма, отколкото в центъра на града. Може би бъдещето на артистичните сцени е това – да бъдат по-близо до публиката”, заяви Димитър Чонов, председател на Дружеството на пловдивските художници.

„Вълнуващо е да се произнесе дори само името му. Ако гледа – Честит рожден ден, маестро”, заяви при откриването на изложбата Петя Гогова, заместник кмет по културата в Община Пловдив. „В залата виждам хора, които Митко много обичаше – художниците Бояджиев и Кучков, журналистката Ваня Минчева”, каза Русалия.

Тук бе и Георгия Петрова, талантливата дъщеря на проф. Георги Петров, един от основателите на Висшия музикално-педагогически институт (сега АМТИИ) – в Пловдив и близък приятел на семейство Кирови. След като Георгия приключи вълнуващото си изпълнение на пиано Русалия и поднесе портрет на родителите и, рисуван от ДиКиро. Възпитаници от балетните класове на Русалия Кирова при НУМТИ „Добрин Петков”подсказаха за класата на своята преподавателка не само с изпълнения на класически танц, но и с прекрасно изиграване на известните танцови движения на краля на попа Майкъл Джексън.

Изложбата на ДиКиро, в която са подредени 38 негови платна и две мозайки, пловдивчани и гостите на града имат шанса да разгледат до 10 юни. След това творбите потеглят за Париж – един от трите града заедно с Пловдив и Истанбул, които ДиКиро приживе обичаше много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *