30/04/2024

Главният прокурор поиска имунитета на Станишев

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на лидера на БСП Сергей Станишев и за даване на разрешение за наказателно преследване срещу него.

Искането е заради делото за изгубените секретни документи по времето, когато той бе премиер.

От пресцентъра на социалистическата партия съобщиха, че Сергей Станишев сам ще се откаже от имунитета си. Той ще внесе заявление в деловодството на парламента след завръщането си от Израел.

През 2010 г. Станишев бе обвинен за разгласяване на класифицирана информация от изгубени 7 документа, съдържащи държавна тайна, в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г.

Досъдебното производство е спряно, защото лидерът на левицата има депутатски имунитет.

От прокуратурата обясняват, че от събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев „загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи за съхранението, предаването и движението на документите“.

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане за снемане на депутатския имунитет на Станишев.

Преди 2 дни той изпрати писмо до Сотир Цацаров с молба да вземе отношение по проточилото се следствено дело срещу него – да го ускори или да го прекрати, ако няма достатъчно данни за престъпление.

Тогава от прокуратурата отговориха, че Цацаров ще изиска становище от наблюдаващия прокурор по делото.

Софийската градска прокуратура трикратно е внасяла досъдебното производство в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба.
Трикратно съдът е прекратявал образуваното съдебно производство и е връщал делото на прокурора за отстраняване на нарушения на процесуалните правила.

През август 2011 г. прокуратура завърши разследването и внесе в съда предложение бившият премиер да бъде освободен от наказателна отговорност и наказан само с глоба.

Три месеца по-късно съдия Веселина Вълева от Софийския градски съд върна 8 папки с доказателства на държавното обвинение. Според нея постановлението, с което се иска освобождаване на Станишев от наказателна отговорност, не е достатъчно мотивирано.

След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване.

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-dokumenti-imunitet-sotir-tzatzarov-izbori2013-15345010

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *