30/04/2024

Депутатите приеха оставката на кабинета „Борисов“

След близо четири часа и половина дебати парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов. С 209 гласа депутатите гласуваха „за“ оставката, петима бяха против, а един – „въздържал се“.

Оставката беше внесена в деловодството на парламента в сряда по обед, като преди това в началото на пленарното заседание премиерът дойде и изненадващо декларира пред депутатите, че ще подаде оставка заради протестите от последните дни в столицата, прераснали във вторник вечерта в сблъсъци между полиция и демонстранти.

В писмото, изпратено до Народното събрание, премиерът Бойко Борисов заявява, че кабинетът ще изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще направи всичко необходимо за осигуряване на приемственост.

От ГЕРБ предварително бяха заяви, че ще подкрепят единодушно оставката на правителството и няма да участват в програмен кабинет и в служебно правителство. Опозиционните партии в Народното събрание също бяха казали, че ще гласуват „за“ падането на правителството.

Парламентарните сили заявиха вече, че не възнамеряват да правят опити за съставяне на правителство в този мандат и поеха курс към предсрочни парламентарни избори. Очаква се по-късно днес президентът да очертае и предстоящите стъпки, които следват по Конституцията, след оттеглянето на правителството.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/02/21/2007194_parlamentut_prie_ostavkata_na_pravitelstvoto_na_gerb/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *