20/04/2024

Голям смях: „Октопод“-ът Алексей е освободен и от домашен арест!

Има за какво да е доволен Алексей Петров

Състав на Софийски градски съд измени мярката за неотклонение домашен арест на Алексей Петров и му наложи най-леката – подписка. Обвиненият за лидер на „Октопод“-а обжалва домашния си арест, наложен му през октомври, когато бе освободен от ареста след 8-месечно задържане.

Магистратите решиха, че доказателствата срещу него са напълно разколебани и няма опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, предаде Дарик радио.

„Съдът доказа, че е единствената достойна институция в България, която не се поддава на натиск“, коментира пред журналисти Петров, цитиран от „Фокус“.  „Бяхте свидетели на една илюстрация – как прокуратурата може да фабрикува доказателства, как прокуратурата е инструмент за политически поръчки на управляващите”, добави той.

Според него най-тиражираното обвинение, което му е било повдигнато, е за склоняване към проституция. „Половин година моята снимка се показваше заедно с едни голи жени. Днес разбрахте, че такова нещо няма”, добави бившият съветник в ДАНС.

На излизане от съдебната зала той се закани да заведе 10 дела срещу различни политици и медии, които обаче не назова. Освен това той смята да се заеме с онова, с което се е занимавал преди ареста му – банките и лихвите, съобщи Медиапул.

„Прокуратурата изцяло се е подчинила на исканията Алексей Петров да бъде задържан на всяка цена“, коментира преди решението на съда и адвокатката му Ина Лулчева. Тя отбеляза, че свидетелят Георги Цветанов, за когото се твърди, че е бил заплашван с убийство, е готов на всичко, за да послужи на обвинителната теза и не е надежден свидетел.

Не може задържането на Алексей Петров да се обосновава с нови обвинения, които не са съществували към момента на взимане на мярката, изтъкна адвокатката, по повод промяната в обвиненията му, направена преди дни. Тя припомни, че вече не съществува т.нар. Голям Октопод, и в групата от 9 души, задържани под стража първоначално, вече са само трима.

Прокурорът Светлозар Костов отбеляза, че актуалните обвинения срещу Алексей Петров, предявени на 27 януари, съдържат седем самостоятелни различни престъпления – формиране и ръководене на организирана престъпна група, изнудване, съпроводено с опит за убийство, още три отделни обвинения за  изнудване, две от които срещу Пламен Георгиев и Валентин Жотев, помагачество на Марчело Джотолов при извършване на изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.

Прокурорът изтъкна, че обвиненията са такива, не защото прокуратурата иска да намери повод за задържане на Алексей Петров, а защото е разследвала. Той обясни още, че държавното обвинение е изградило тезата, че Петров е създал и ръководил две самостоятелни организирани престъпни групи, извършващи различни престъпления.

Костов определи като „рекетьорска бригада” групата от трима души, извършвали изнудвания. Освен Алексей Петров, това са Марчело Джотолов и Антон Петров. Според обвинението Джотолов е този, който е изпълнявал волята на Алексей Петров и принудително е събирал дългове.

В тази лавина от информация около октопода Алексей Петров-Трактора се наслушахме и нагледахме на какво ли не. Трудно е да се разбере каква е истината. Факт е обаче, че една от първите и по холивудски  зрелищна акция на Цветан Цветанов, се сгромоляса. Друг е въпроът колко народна пара беше потрошена в очевидно – лични битки.

Да се смееш ли – да плачеш ли…

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *