30/04/2024

И големият Тодор Колев си отиде

На 74 годишна възраст в петък – 15 февруари, почина големият български актьор Тодор Колев. Той дълго боледува от рак на белите дробове, от който си и отиде.

В съзнанието на поколения българи той ще остане с емблематичните си роли в българското кино – „Двойникът“ и „Опасен чар“ и с десетките си театрални роли, моноспектакли и вариететни участия и телевизионни продукции.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала за артисти едри кандидати с мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и Театър „София“.

Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

В началото на демокрацията Тодор Колев прави опит да се захване с политика. Става депутат във Великото народно събрание от СДС. За участието си в сините редици е назначен за завеждащ посолството на България в Канада, която длъжност напуска след една година престой на нея (1992).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *