07/07/2020

Метеоритът отвори озонова дупка над Челябинск, река започна да се изпарява (видео)

Местни жители съобщават, че след метеоритния дъжд край Челябинск се е увеличила мощта на слънчевото излъчване, в резултат на което е започнала да се изпарява река Миас.

Астрофизици потвърждават опасенията на жителите – в резултат на взрива над региона се е образувала озонова дупка. Някои от тяах вече не говорят за метеорит, а за болид.

Жителите се оплакват, че слънцето свети чувствително по-ярко и се усеща излизащата от него топлина. Взривът стана днес като изби стъклата на сградите в диаметър от 20 километра. По последни данни ранени са повече от 950 души към този час.

По официални данни радиационният фон в Челябинск е в рамките на нормата, но хората се оплакват от заглъхване на ушите и главоболие.
Астрономите не изключват,  метеоритът, взривил се в Челябинска област, да е част от големия астероид 2012 DA14, който тази нощ максимално ще се приближи до Земята. Астрофизиците казват, че предсказването на падането метеорита на Урал е било много трудно. И потвърждават, че в резултат на взрива над района се е образувала озонова дупка, пише Газета.ру.

По-скоро в утрото на петък жителите на Урал са наблюдавали не метеорит, а болид, коментира пред вестника докторът на физико-математическите науки от Държавния университет Александър Дудоров.  Първоначално беше съобщено за мощност на взрива от няколко килотона, сега вече се говори за стотици килотона  тротилов  еквивалент.

.

http://youtu.be/a6CtFknt7x8

(Visited 229 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *