30/04/2024

Арабската телевизия Ал Джазира атакува държавите на Балканите!

Телевизия Ал Джазира възнамерява да стартира през януари 2011 г. регионална телевизия на Балканите с централа в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Държававата е с преобладаващо мюсюлманско население.

Новината разгласи всекидневникът Дневни Аваз. Ал Джазира придоби местния ТВ канал NTV 99 срещу 1,2 милиона евро и възнамерява да инвестира в регионалния проект Ал Джазира Балкани близо 10 милиона евро още до края на 2010 г., уточнява вестникът.

На 17 септември 2010 г. арабският телевизионен канал пусна в босненския печат съобщение за наемане на генерален директор на балканския си филиал, но не споменава никакви подробности кога стартира излъчването на програмата й от Сараево.

Знае се, че проектът предвижда Ал Джазира Балкани да стане лидер с висококачествена програма в района, с кореспонденти във всички държави на Балканите, както и във важни точки на света, се посочва в съобщението. Катарската тгелевизия възнамерява да наеме журналисти от балканските страни, главно от Босна, Хърватия и Сърбия.

Не от сега правителството на Америка обвинява Ал Джазира, че играе ролята на говорител на терористични групировки. Нейният клон в Багдад бе затворен от иракското правителство през 2004 г.

Катарският телевизионен канал е собственост на Ал Джазира Сателит Нетуърк. Финансира се главно от богатата на петрол държавица на Персийския залив Катар. Преди четири години телевизията реализира денонощен информационен канал на английски език Ал Джазира Инглиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *