30/04/2024

Африканските вълшебни кръгове се оказаха… живи

На юг в Ангола до северната част на Южна Африка се простират десетки хиляди кръгли петна на пустинната земя. Те са с диаметър от два до дванайсет метра, като често по периметъра си са обрасли с необикновено висока трева. Местните хора ги смятат за следи от боговете, а учените засега само повдигат рамене.

Биологът Уолтър Чинкел от Университета Талахаси в америкапнския щат Флорида не претендира да е разгадал тайната им, но той успял да открие някои интересни неща.

Когато за първи път показали на специалиста този феномен – това било през 2005 г. в частния намибийски резерват NamibRand, той веднага заподозрял, че загадъчните кръгове са работа на термитите, които изяждат корените на тревите или пък токсични газове. Но направените през 2007 г. разкопки не разкрили никакви следи от термити. Нещо повече, добавянето на хранителни вещества в тези кръгове не довело до израстване на трева – значи работата не е в тяхната липса.

Тогава биологът се насочил към спътниковите снимки. Сравянявайки фотографии, направени в продължение на 40 години, той стигнал до извода, кайто вече бил предложил като хипотеза: кръговете са живи! Ексстраполирайки данните експерът изчислил, че най-малките кръгове възникват и изчезват за 24 години, докато в същото време големите живеят до 75 години.Средната продължителност на живота им е 41 години.

След това дошъл ред на анализ на информацията, предоставена от администрацията на резервата NamibRand. Предприемчивите стопани на тази територия продават кръговете на екотуристи по 50 долара всеки. Сделктата, разбира се, е символична: на собствениците им се дават геофизическите координати на петната, на които те след това могат да се любуват с помощта на Google Earth.

Служителите на парка редовно фотографират продадените участъци и по снимките, направени през последните години, Чинкел изчислил, че средната продължителност на живота на кръговете според събираната по този начин информация е 60 години.

Изследователите, които са намерили време за проучване на тези кръгове, се броят на пръсти. И по правило техните изследвания са провеждани на бърза ръка. Никой досега не се е заемал с тях сериозно.

В бъдеще Чинкел планира отново да се върне в резервата и да извърши тестове в различни сезони – той предполага, че тези кръгове се образуват след дъждовния период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *