25/04/2024

Само през април Арктика е загубила над 800 хил. квадратни км лед

Само през април тази година арктическият морски лед е намалял с 810 хиляди квадратни километра. Това е вторият най-нисък показател за април в историята на спътниковите наблюдения. Регистрираното топене е с 80 хиляди км повече от абсолютния минимум, засечен през април 2007 г.

Леденото покритие си остава по-малко от обичайното в Баренцово, Охотско и Берингово море. Над средното е топенето на леда около Нюфаундленд, в пролива Дейвис и морето Лабрадор.

Доста бърза загуба на лед е отбелязана през първата седмица на април 2015 г., неголяма стабилизация – по средата и рязък спад в края на месеца. Като цяло площта на леда е намаляла с 862 хиляди квадратни километра.

Средната температура на въздуха в пограничните слоеве на атмосферата, с изключение на Гренландия и Канадския архипелаг, се оказа с 1 до 3 градуса по-висока от климатичната норма. Особено значителни положителни аномалии – 6 до 8 градуса, са регистрирани в Карско море.

Причината за това е дълбок неподвижен циклон в Северния Атлантик.

Бел. ред.: Все повече гласове на учени се чуват в посока, че глобалното затопляне, на което сега ставаме свидетели, е естествен цикличен процес, който Земята е преживявала неведнъж. В това число някои обясняват библейския потоп, който се споменава в епосите и на много други народи по света, с тази естествена природна особеност.

А бурната информационна офанзива в посока на обвинението, че човекът предизвиква това затопляне с индустриалната си дейност, досега докара милиарди печалби в зелено на шепа и без това пребогати хора А приходите им от парниковия ефект продължават да растат.

Така че нека да четем и между редовете на подобни информации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *