25/04/2024

Учени в шок: Откриват много и невиждани мутации у хората

Учени от Корнуелския и Калифорнийския университети – САЩ, изучавайки гените на 14 002 човека от цял свят изненадващо достигнали до неочаквано и ужасяващо откритие.

Оказва се, че през последните години човечеството е придобило нови, невиждани преди мутации. А считаните за редки наследствени болести са започнали да се разпространяват повсеместно.

„Аз знаех, че към настоящия момент се появяват редки варианти на изменени гени, но и понятие си нямах, че ще бъдат толкова много“, с удивление заявява водещият автор на изследванията, доцентът от катедрата по екология, еволюционна биология и биоинформатика при Калифорнийския университет в Лос Анжелис Джон Новембр (John Novembre).

И наистина – има от какво да е изумен. У болшинството от изследваните имало варианти на гени, които преди медиците са намирали рядко и случайно. Така у 10 621 души от общо 14 002 било открито макар и по едно от 12-те наследствени заболрявания, без да се отчитат широко разпространените. Сред най-известните например са множествената склероза, биполярното психическо разстройство ( състояние, преминаващо от маниакално към депресивно и обратното), шизофренията, остеопорозата и болестта на Алцхаймер. Само 3381 от проучените били здрави.

„Изследвания, направени преди 50 години показали, че мутантен геном е притежавал само един човек на хиляда, а сега – пет човека“, уточнява Джон Новембр.

Каква е причината? По-рано се считаше, че генетичните отклонения възникват заради увеличения радиационен фон наоколо и замърсената околна среда, гъмжаща от мутагени. Сега към тях се добавя и друга напаст. Пренаселването.

„Колкото е по-висок ръстът на населението, толкова повече мутации се появяват в геноифонда на човечеството, обяснява ръководителят на изследването д-р Матю Нелсън. През последните десет хиляди години броят на хората нарасна от няколко милиона до 7 милиарда. При това най-голямото ускорение стана през последните две хиляди години, тоест – за последните сто поколения. С появата на култивираното селско стопанство и с промишлената революция съществуването на човека стана комфортно и безопасно. А между милиардите хора по-лесно и по-бързо се извършва предаването на хромозомите от родителите към децата и се появяват повече възможности за мутации в генома“.

В резултат редките варианти на гените започват да се срещат по-често. Учените не изключват, че скоро могат да се появят нови видове мутации, които ще доведат до неизвестни изменения в организма на човека.

Някои изследователи дори се опитаха да пофантазират на тема „мутанти“. Доцентът от Калифорнийския университет Дарън Кеснър (Darren Kessner) преплолага, сред земните жители скоро ще се появят фантастичните хора Х. Те няма да излязат от секретните лабораятории, както в известния филм, а ще се радят по естествен път.

Очевидно мутациите са съществували винаги като напълно обичайно природно явление. Но едни от тях са полезни, други вредни и лежат в основата на наследствените болести. Броят на тези болести с всяка изминала година расте. Възможно е тази тенденция да се запази и в бъдеще. Макар че не е изключено тя да отразява и да се дължи на подобреното разпознаване на наследствените болести и по-прецизното внимание към тях, отколкото на реалното им увеличение в процеса на еволюцията, коментират учени.

Какви способности притежава „човекът Х“?

Виктор Кид притежавал свръх човешка сила, издръжливост, остри кучешки зъби и нокти, Кейн Марко бил неуязвим – можел да излекува всяка болест, превъзходно виждал в тъмното, Ороро Монро предизвиквала бури и урагани, летяла, издържала на всякакви екстремални температури, четяла мисли, Фред Дж. Дюкс е могъл да смели практически всякакви вещества от органичен произход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *