30/04/2024

„Изгубени“ снимки промениха историята

ЦРУ ли уби Робърт Кенеди? Защо оригиналният филм, документирал първите стъпки на Луната, е премахнат? Кой би имал интерес да провали първият моторизиран полет в историята на авиацията?

Евън Саймън от Cracked тръгва по следите на снимки и видеозаписи, които можеха да променят хода на Историята… ако не бяха изчезнали.

Сред тях е филмът на първите стъпки на Луната, който вече е обект на много подозрения. „Знам какво мислите“, предупреждава Саймън. „Всички сме виждали филма с кацането на Луната. Как така е бил изгубен? Ами добре, версията, с която разполагаме, е едно лошо копие, като ако единственото копие на „Междузвездни войни“ беше VHS-запис за домашно видео. Оригиналът с високо качество е загубен завинаги“.

В категорията снимки, които можеха да променят историята, ако съществуваха, Саймън отбелязва още тази, заснета от британците Джордж Малори и Андрю Ървайн от височината на Еверест, двадесет и девет години преди официалното първо изкачване. Свидетели казват, че са видели двете тъмни точки на върха на планината, но двамата никога не слизат оттам. Тялото на Малори е открито. Но за съжаление фотоапаратът бил носен от Ървайн.

Друго прочуто изчезване- филмът от убийството на Робърт Франсис Кенеди (брат на Джон Кенеди) след спечелване на номинацията на Демократическата партия в Калифорния през 1968 г.

Единствените кадри, уловили точния момент на фаталните изстрели, са направени от 15-годишния Джейми Скот Ениярт. В хаоса, който последва, филмът е конфискуван от полицията в Лос Анджелис и младият фотограф никога не го вижда. Когато решава да го потърси, от архивите му отговарят, че филмът е унищожен погрешка, а когато най-накрая е открит- е изпратен по куриер… на който някой открадва куфарчето.

Същата мистерия цари и около Джон Кенеди- наскоро стана ясно, че запис разкрива разговор, проведен по време на полета, който откарва тялото на президента от Далас. Неговото съдържание може да подхрани най-добрите теории за конспирация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *