20/04/2024

Астрономите на НАСА намериха загадъчни следи на Луната

Астрономите на НАСА откриха на повърхността на Луната загадъчна верига от кратери, които  наричат „тримата приятели”. Кратерите са заснети с камера на космически телескоп и сега специалистите се опитват да разберат какъв е произходът им.

Те са уверени, че кратерите са се образували почти едновременно. Формата и размерите им са доста сходни и напомнят на верига от следи на гигантско същество. Но по какъв начин са се образували засега не е известно. Астрономите предполагат, че произходът на тези вдлъбнатини на лунната повърхност е метеоритен. Възможно е небесно тяло, падайки на Луната, да се е разбило на три парчета.

Координатите на кратерите са много близки, което потвърждава едновременността на тяхното образуване – те са възникнали с разлика не повече от пет минути. Югоизточният кратер има диаметър от 180 метра, централният – 150, а най-северният – около 125 метра. Общата дължина на веригата е приблизително 450 метра.

Изучавайки морфологията  на кратерите на снимките астрономите на НАСА стигат до извода, че пръв се е образувал югоизточният кратер – нещо се е врязало в Луната под ъгъл, предизвиквайки голям фонтан от отломки и прах, разсеян на разстояние около километър от центъра и веднага от този предмет са се отделили части, които паднали наблизо, образувайки другите два кратера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *