19/04/2024

Опасен месояден стафилокок се появи в Англия

Във Великобритания започна все по-масово да се разпространява опасен месояден стафилокок, който поразява кожата и плътта, бие тревога Daily Mail. Изданието отбелязва, че заразата, чието официално название е MRSA, вероятно е пренесена от САЩ.

Тези щамове се отличават с повишена устойчивост на антибиотици и мащаб на разпространение. Тях можеш да ги хванеш просто пътувайки в обществения транспорт или докосвайки се до парапет. Този стафилокок е бич в горещите страни, но сега започва все по-масово да се разпространява и в страните с традиционно по-умерен климат.

Експертите предупреждават за това, че стафилококът USA300  предизвиква не само трудно заздравяващи циреи, язви и участъци със сепсис на кожата. Той е изключително опасен за белите дробове, защото може да предизвика така наречената некротична пневмония.

САЩ се посочват като възможна родина на бактерията поради факта, че първите случаи на такава зараза са били регистрирани най-напред там. Според Рут Меси от отделението по биология и биохимия в университета Бата  (Department of Biology and Biochemistry at the University of Bath) през 2011 г. в градовете на Великобритания са били регистрирани хиляда случая на положителни проби на стафилокок, от които 200 са били щам на новия опасен вид USA300.

Всички тези проби за взети не от пациенти, а от обикновени хора. Излиза, че щамът се разпространява по-скоро чрез обществените места, възможно е и чрез обществения транспорт. Според Меси в САЩ заразяването с USA300 вече е голям проблем, изглежда такъв проблем се задава и на британските острови. Тук са готови да хвърлят в борбата със тази зараза всички възможни средства.

В процеса на изучаване на вирусите и бактериите ние научаваме все повече и за стафилококите, обобщава Рут Меси. Но постоянно се появяват нови щамове – все по-опасни за хората, които са способни да убият здрав човек за много кратко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *