01/05/2024

След заканата дойде и атаката: Симеон даде България на съд в Страсбург

Симеон

Нецарувалият цар, но екстравагантно работил четири години като премиер на България, без грам царственот най-напред каза, а вече и реално започна да съди така наречената си родина в Страсбург. Потвърждението  за реализацията на тези  намерения на Симеон Сакскобургготски дойде от Минчо Спасов – член на ръководството на НДСВ пред Българското национално радио.

Минчо Спасов поясни, че няма подробна информация за иска, но знае, че са спазени сроковете и жалбата е внесена. Причината Сакскобургготски да търси правата си в Европейския съд по правата на човека е мораториумът,  който българския парламент наложи върху разпореждането на Симеон с имотите, които му бяха реституирани.  Спасов заяви още, че както комисията в миналия парламент, обсъждала казуса с т. нар. царски имоти, така и юристите сега, не могат да дадат отговор на основния въпрос – защо 1947 г. държавата одържавява нещо, за което сега опонентите на Сакскобургготски твърдят, че е било държавно.

Бившият председател на парламентарната вътрешна комисия разказа и за свой разговор малко преди изборите с премиера Бойко Борисов, в който министър-председателят му казал, че „те ще му вземат имотите“. Аз само мога да предполагам кои са тези „те“, вероятно това са хората, с които Борисов в момента най-добре работи, заяви Минчо Спасов. И даде да се разбере, че става дума за бизнесмена Васил Божков.

Спасов каза, че НДСВ и Сакскобургготски са накърнили интересите на Божков през 2003 г. с намерението да привлекат външни инвеститори за строителството на магистрала „Тракия“, както и миналия мандат с въвеждането на строги изисквания към колекционерите на антики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *