26/04/2024

Шокиращо? Факт: Цели 86 % от българите живеят в лишения!

Всяко четвърто домакинство в България с доходи над средните за страната се определя като бедно. /още подробности – вижте тук/. В същото време едва 8% от семействата заявяват, че са богати. Това не означава нищо друго освен едно: България е типична бананова република. И това – три години след приемането й в ЕС.Основната причина за ниската самооценка на българите е сравнението със стандарта на живот в страните от Европейския съюз. Това заяви директорът на „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова при представянето на изследване на агенцията за това как обществото възприема бедността.

Проучването е по поръчка на министерството на труда. В него са участвали 1500 пълнолетни, анкетирани през ноември.

Мнозинството от българите възприемат „твърде песимистично собствения си статус и се позиционират в долната част на скалата „бедни – богати“. „По този показател България е на дъното на класацията в Европа и сред четирите страни, в които възприемащите се като бедни са много повече от определящите се като богати“, посочи Димитрова.

„Възприемайки себе си и страната като бедни, българите са склонни да мислят за бедността не само като проблем на специфични социални групи, но и като широкомащабен обществен феномен“, добави шефът на „Алфа Рисърч“. Докато в ЕС само около една пета от жителите смятат, че около 30% от населението на тяхната страна живеят в лишения, у нас на подобно мнение са 86 на сто от хората.

Една трета от интервюираните смятат, че всички около тях са бедни. На това мнение са най-често хората с ниско образование, безработните и пенсионерите.

Всеки четвърти смята, че бедността се дължи на ниското образование, заради което хората не могат да си намерят добре платена работа. Според Боряна Димитрова това е един от основните фактори за борба с бедността и би следвало хората да му отделят повече внимание. 14% от хората обясняват бедността с липса на късмет.

www.dnevnik.bg

One thought on “Шокиращо? Факт: Цели 86 % от българите живеят в лишения!

  1. Може ли ниакой да ми обясни как така стана,че един минимален процент от българите през тези кризисни времена/22 години/ си живяха много добре и придължават да си живеят добре,а82% тънеха и продължават да тънат в мизерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *