30/04/2024

Тодор Петков: Управляващите разчитат на кукувичия ефект

Сегашните управляващи работят на принципа на кукувичия ефект, заяви на бизнес форума „Пловдив отворен към хората. Пловдив отворен към бизнеса. Пловдив отворен към света” водачът на червената съветническа листа Тодор Петков.Той припомни, че проектът за реконструкция на Римския стадион е спечелен в предишния мандат, когато Петков бе областен управител на Пловдив. „Това е проект, одобрен с най-високата оценка от 100 точки, а чета, че го били спечелили сегашните”,  не скри учудването си Петков. Той допълни, че за последните 2 години в сферата на културата не е направено нищо за града, а това е начин за привличане на туристи.

„Ние вложихме в областта на културата над 5.5 млн.лв. – за Камерната зала, за ремонт на Драматичния театър,  за Античния театър, за къща „Недкович”, приведе данните Петков. И припомни, че е оставил 120 000 лв. за Античния, който са изразходвани за нещо друго.

„Някои сега се бият в гърдите, че правят пътища. Извинявайте, пътища правихме ние. Ако правителството на Иван Костов беше дало за мандат 13 млн. лв. за републиканска пътна мрежа,  на Сакскобургготски – 14.5 млн., то правителството на Сергей Станишев осигури на Пловдивска област 156 млн. лв. и бяха обновени 400 км от общо  1020  км републиканска пътна мрежа”, заяви Петков.

БСП да гарантира на пловдивския бизнес по един допълнителен бюджет от усвояване на европейски средства. Идеята подаде шефката на Пловдивската търговска камара Добрина Проданова, модератор на  форума, като уточни, че сумата не трябва да пада под 200 млн. лв.
„Имам визия и знам как да стане това”, заяви Търновалийски. Той припомни, че в последната година е бил зам.-кмет по европейски политики в общината, като само за една година екипът му е разработил 26 проекта на стойност 226 млн.лв.

Тези средства ще бъдат усвоени в идните 4 години,  а сред  проектите с най-голяма важност за Пловдив са за интегриран градски транспорт (50 млн. лв.) и за интегрираните водни мерки (над 150 млн. лв.).  За проектите не може да има мандатност, заяви още Търновалийски и добави: ”Важно е кой ще спечели битката за Пловдив, но е важно да спечели честно и да използва добрите предложения на опонентите си”.

Близо два часа Търновалийски отговаряше на въпроси, които му задаваха представителите на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *