21/03/2023

Икономическото безправие провокира стотици бунтове по цял свят

Протести и демонстрации в цял свят с искане за икономически промени!“ За това призова движението на „възмутените“, което възникна в Испания съобщава bTV. Сайтът за участие в демонстрациите, наречен „Обединени за световна промяна“, представя карта на над 400 демонстрации, които предстоят в повече от 45 страни. Интернет потребители предвиждат да се съберат на протести от Танзания до Хаваите, включвайки в инициативата и движението „Окупирай Уолстрийт“ в Ню Йорк. Вижте тук пророчеството на Збигнев Бжежински, че несправедливостта и неравенството ще взривят света.

Същевременно все повече хора се включват в протестните акции в Ню Йорк. Вълната от недоволство стигна и до американската столица. Хиляди излязоха на шествие под надслов „Окупирай Вашингтон“ с искане за справедливост на световните борси, защото бедността сред обикновените хора расте.

Масови протести обхванаха и Италия. Хиляди ученици и студенти протестираха в цялата страна срещу бюджетните съкращения в образованието и цялостното му влошаване. В Милано демонстранти и сили на реда влязоха в сблъсъци пред сградата на провинциалните власти, около банки и в центъра на града. Участници в протестите се опитаха да влязат в някои сгради, но бяха отблъснати от полицията, което ги накара да хвърлят боя по фасадите.

В Рим близо 2000 души преминаха по улиците. Други подеха някои от лозунгите на испанското гражданско движение „Възмутените“ и на протестиращите Уолстрийт. 3000 души протестираха в Торино. В Модена префектурата и банка бяха замеряни с яйца. Демонстрации имаше и в Неапол, Генуа и Бари.

В Гърция протестите не са спирали от месеци. Демонстрантите са против икономическите реформи, които предприема правителството, с цел да избегне фалит и да получи поредния транш от МВФ.

dir.bg

(Visited 76 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *