27/04/2024

НАСА засне на Марс голям вход на загадъчна пещера върху склона на вулкан

Като астрономическа снимка на деня бе определена от космическата агенцията изключително ясният кадър върху склона на марсианския вулкан „Павонис Монс“.

На снимката се вижда вдлъбнатина с отвор на дъното, който води до подземна пещера. Снимката е направена на 1 март тази година.

Заснета е от прибора HiRISE, монтиран на космическия апарат на НАСА , Mars Reconnaissance Orbiter, който от 14 години насам лети в орбита около Червената планета.

Отворът на пещерата е изчислен на 35 метра в диаметър, а се спуска 20 метра навътре.

По какъв начин се е сформирал този отвор и още по-любопитното – какво може да има вътре засега си остава загадка.

Снимката е наистина впечатляваща – отворът и кръглата структура изглеждат прекалено съвършени – като пипнати с някакви машини, нямат вид на природно формирование. Но какво точно е – засега очевидно няма недвусмислен отговор.

Такива отвори представляват особено голям интерес за учените, тъй като вътрешните пещери са сравнително защитени от суровата марсианска повърхност. Това ги прави добри кандидати за съхраняване на живот на Марс, се казва в съобщението на Американската космическа агенция.

Поради тази причини такива находки стават основни цели за възможни бъдещи космически кораби, роботи и дори – хора междупланетни изследователи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *