19/03/2024

На дипломирането: 115 абсолвенти от Техническия университет и 4 …студентски бебета

 Аулата на Техническия университет – филиал Пловдив трудно побра абсолвентите от Факултета по машиностроене и уредостроене випуск 2019 и техните семейства. Те се събраха заедно за последен път през следването си, за да получат 115 инженерни дипломи за висше образование – 74 за бакалаври и 41 за магистри .

На церемонията гостуваха и представители на 10 фирми, които връчиха на най-добрите випускници материални и предметни награди. Усмивките на всички присъстващи събраха четирите студентски бебета на новите инженери, които бяха тук в детските си колички за празника на родителите си.

Деканът на факултета доц. д-р инж. Християн Панайотов се обърна към абсолвентите с думите „Добре дошли в „отбора“ на 3500-те инженери, които са завършили нашия факултет през последните 34 години!“ Той посочи, че студентите наистина са положили усилия по време на следването си, защото средният успех на бакалаврите е „много добър“ – 4,86, а на магистрите е „отличен“ – 5,52. Директорът на висшето учебно заведение проф. д-р Въльо Николов  се обърна към абсолвентите  с пожеланието да бъдат поколението, което носи възраждането на българската индустрия. „Убеден съм, че  вече сте намерили  добра и добре платена работа в индустриалния център на България. От вас зависи обществото ни да има все по-голямо доверие във вашите инженерни възможности.“ – заключи проф. Николов.

Къде отиват отличниците

Инж.Пламен Маринов:

В Техническия университет завърших най-напред бакалавърска, а сега и магистърска степен по специалността „Транспортна техника и технологии“ с отличен успех. Работя на две места по специалността си. Едната ми работа е в автосервиз, където съм специалист по електроника на автомобилите, а втората ми работа е  като технически сътрудник в транспортна фирма.   Плановете ми са да си основа собствен автосервиз. Събирам първоначален капитал като се надявам да го направя само с труда си на двете работни места.  Висшето инженерно образование ми даде познанието в коя пазарна ниша да се насоча, за да бъда успешен.

Работя това, което ми е интересно и бих посъветвал бъдещите инженери да направят същото за кариерата си. Бих посъветвал колегите, които ще завършват Техническия университет – филиал Пловдив да отстояват позициите си, когато започнат да търсят работа.  Ако имат покритие на знания и умения, винаги могат да отстояват позиция при заплащането на труда им.

Инж.  Анатоли Кузов

Аз съм късметлия – работя това, което ми е интересно, имам добра заплата и предавам опит на бъдещи инженери. Кариерата му обаче никак не е лесна. Завърших техникум по машиностроене и петнадесет години живях и работих в чужбина. Записах висше образование в Атина, но прекъснах. Върнах се у нас и не се отказах от намерението си да стана инженер. Учих усърдно и сега получавам диплом за магистър по специалността „Машиностроене и уредостроене“. Успехът ми е отличен.  Имам професионален опит по моята специалност и  вече водя лабораторни упражнения в Техническия университет – филиал Пловдив. Най-напред обучавах студенти в подемна техника, а от 2019 година водя упражнения по основи на конструирането. Работя в „Елпром“ и съм инженер конструктор. Работата ми е да създавам нови машини и да подобрявам вече съществуващи. На колегите, на които водя упражнения често казвам, че специалността избира човека. Тя „усеща“ какво го влече. В Техническия университет – филиал Пловдив има разнообразни специалности. И с малко повече труд и усилия се постигат много неща.“

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *