20/04/2024

Почина топ журналистката Мария Троева

“Новият глас” съобщи, че журналистът Мария Троева е починала днес. Това е най-лошата новина, която човек може да чуе. Мария я няма!

Какъв човек беше тя.

Чисто професионално, Мария беше може би най-добрият журналист на Пловдив. Тя умееше да търси, да рови, да разпитва, да не се уморява, да не спи – живееше с работата. Мисля, че беше завършила философия. Но когато подготвяше разследвания, тя не философстваше, а намираше фактите. И ги поднасяше само когато бе сигурна, че те са абсолютно непоклатими.

На пресконференции нямаше толкова любознателен журналист като нея. Тя питаше, и пак питаше, и не спираше, дори след като събитието е закрито.

Мария имаше свръхразвито чувство за справедливост и никога, никога не си спомням, когато е критикувала някого, да не е имала смелостта да каже същото право в очите на този, който критикува. А това е особено достойноство, то е само за смелите. И за чистите!

Като човек, Мария бе толкова отзивчива, колкото малко хора на този свят могат да бъдат. Тя обичаше да помага. Не, не го казвам, защото нея вече е няма. Тя наистина обичаше да помага. Не се знае кой е бил по-доволен – този, на когото тя е помагала или тя самата – че е  успяла да подаде ръка.

Мария бе рядко свястно същество. Имаше толкова много качества, че сега си давам сметка колко изключителна комбинация от светлина е била.

Мария Троева, 43-годишна, загинала след нелеп пътен инцидент, случил се преди около месец. За последно – репортер в електронния вестник “Нов глас”. Преди това – репортер във в. „Пловдивски новини“, Днес“, “Вести“, “24 часа”, “Дарик радио” и вестник “Новият глас”.

Мария остави две дечица и съпруг. Малкото момченце няма още три годинки. Тя няма да го види как расте, то няма да порасне с преградките на майка си. Това всъщност е най-страшното. Журналистиката може да понесе загуби, но децата не бива.

Сбогом, Мария! Благодаря ти, че те имаше и че те познавах.

Иди в светлината на Бога, Мария!

Поклонението ще се състои в неделя- 19 май, от 10 часа в траурната зала на Централни гробища в Пловдив.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *