28/03/2024

Японска община ще строи „небесно село“ (видео)

Страховитото земетресение в Япония на 11 март 2011 г. и последвалото го цунами  удари най-силно североизточната част на страната Тохоку. За да защити Тохоку от вълни убийци в бъдеще токийският архитект Киитиро Сако е пазработил проект за „небесно село”, който има големи шансове да бъде реализиран.

Tohoku Sky Village архитектурното бюро SAKO Architects , казано по просто е издигнато селище на 10-20 метра от повърхността на земята, а построените домове ще разполагат с цялата необходима за живота инфраструктура.

В центъра на всяко небесно село се планира да бъде разположена главна административна сграда, в която ще бъде кметството, училището, център за услуги и други подобни.

По същество това са обитаеми острови на земята, които в нормална обстановка ще функционират като обикновени селища. А в случай на бедствие ще се превърнат в убежище за всички жители в околността.
Както съобщава New Scientist „небесното село Тохоку” не е просто полет на фантазията.

Кметът на града Натори твърди, че създаването на едно такова селище влиза в плановете за възстановяване, както и че и други общини могат да последват неговия пример. На тази тема се разгърна оживена дискусия в Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *