19/03/2024

Президентът Радев: Снемам доверието си от правителството

Президентът Румен Радев обяви, че официално снема доверието си от правителството, което не действа в интерес на българските граждани.

„Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала. Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!“, обяви държавният глава в обръщение до народа.

Обръщението бе направено в Гербовата зала в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и съветници на държавния глава.

Видео от обръщението вижте тук.

В началото на обръщението Румен Радев каза, от три години призовава правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на гражданите, но не като политически опонент, а като държавен глава „с мисъл и грижи за бъдещето на България“, но за съжаление това не става.

„Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход. Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност“, обяви още държавният глава. Той спомена и разследвания на чужди медии и институции, които са осветлили горенето на чужди боклуци у нас, което трови въздуха и природата.

„България не е бунище и никой няма право да излага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции“, обяви още Румен Радев.

Според президента кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основание българите очакват ясни разяснения. Той каза още, че законодателството у нас се превръща в заложник на лобистки интереси, докато бедността и неравенствата се задълбочават.

„Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване“, каза ще държавният глава, но не даде подробности.

„Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта“, каза още Румен Радев.

След това държавният глава обяви: „Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.“ Той призова народа за обединение за справедливостта и държавността.

Обръщението към народа е седмица след годишната пресконференция на Румен Радев, в която той критикува управлението (още четете тук). То е и няколко дни след като парламентът отхвърли инициирания от БСП четвърти вот на доверие към правителството заради провал в управлението на околната среда и водите.

Обръщението е и седмица след като прокуратурата пусна записи от специални разузнавателни средства, в един от които се чува как президентът казва на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков да го държи в течение при изпращането на документи и отговори по проверката на антикорупционната комисия за назначаването на Десислава Радева във ВВС. Записите бяха разпространени с информация за досъдебно производство, което според главния прокурор Иван Гешев е мотив за питането му към Конституционния съд какво е държавна измяна и може ли да разследва държавния глава.

В обръщението на държавния глава тази тема не бе спомената директно.

Снемането на доверието от правителството от страна на президента е публичен акт без законови последствия.

Това не е първият случай, в който държавен глава снема доверие от изпълнителната власт. При избора на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ президентът Росен Плевнелиев свали доверието си от кабинета на Пламен Орешарски. Президентите Желю Желев и Петър Стоянов също са критикували правителствата.

Пълния текст на обръщението четете тук.

https://www.dnevnik.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *