23/04/2024

Петролът отхвръкна почти до 120 долара за барел

Петролът поскъпна до над 119 долара за барел, като политическата нестабилност в Близкия изток и икономическия ръст на западните държавите засилиха опасенията за дефицит на черното злато, пише „Ройтерс“. Цената на сорта брент нарасна до 119.26 долара за барел, докато тексаският суров петрол достигна две и половина годишен връх – 108.56 долара за барел.

Една от основните причини за поскъпването на суровината е усложнената обстановка в богатия на петрол Близък Изток. В Либия, която добива 1.6 млн. барела дневно, продължават сраженията между поддръжниците и противници на Кадафи, а същевременно НАТО пое командването на операцията по налагане на зона свободна от полети в страната.

Политическата нестабилност се разрасна в региона, като в неделя в Йемен полицията използва бойни патрони, за да разпръсне протестиращите, при което загинаха двама души и стотици бяха ранени. Хората настояват за оставката на президента Али Абдула Салех, който засега не показва готовност да се оттегли от поста си. Протести има също и в Бахрейн.

„Опасяваме се от проблеми с доставките, като най-много се притесняваме за ситуацията в Либия“, заяви Джон Ваутрейн, експерт в консултантската компания в областта на енергетиката Purvin and Gertz. „Напрежението и проблемите с доставките засягат най-вече Европа.“

Търговците ще следят и политическата обстановка в Нигерия, която е сред най-големите производители на петрол в Африка. Същевременно иранският министър на петрола коментира, че не е необходимо свикването на спешна среща на ОПЕК, на която да се обсъдят високите цени на петрола и нивата на добив. Иран е сред страните, които защитават поскъпването на суровината, допълва „Ройтерс“.

Сигналите за възстановяване на икономиката на САЩ също накараха инвеститорите да очакват повишаване на търсенето на петрол. Най-голямата икономика в света е и най-големият вносител на нефт, като безработицата през март спадна до най-ниското си равнище през последните две години – до 8.8%.

„От другата страна имаме ръст на търсенето през тази година, което отразява подобряването на икономическата ситуация по света“, допълва Ваутрейн.

Според него обстановката в Япония с авариралата АЕЦ „Фукушима-1“ е предпоставка за повишаване на вноса на петрол в страната. Това ще се дължи на намаляването на ядрените мощности и нуждата от алтернатива под формата на традиционните енергийни ресурси като въглища и нефт.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *