19/03/2024

Северният магнитен полюс се премества с безпрецедентна скорост, пресече нулевия меридиан (видео)

Магнитният северен полюс се придвижва от своето предишно местоположение в канадска Арктика към Сибир със скорост 55 километра годишно през последни две десетилетия. И това движение ще продължава, макар вероятно с малко по-бавно темпо от 40 км на година.

Магнитното поле пази живота на планетата ни от опасния слънчев вятър, като го отклонява в Космоса.

Защо дрейфа магнитното поле на Земята?

То се създава от пенещото се желязно ядро на планетата, което създава Северно-Южното магнитно поле. По неизвестни причини, които обаче са свързани с вътрешната динамика на планетата магнитното поле към настоящия момент преживява период на отслабване. Това е и причината за дрейфа на Северния магнитен полюс.

През февруари 2019 г. магнитният север е бил разположен на 86.54 N 170.88 E в пределите на Северния ледовит океан. На другата страна на земното кълбо магнитният юг също не съвпада с географския юг. Той е с координати 64.13 S 136.02 E на бреговете на Антарктида.

Световно обновяване на магнитния модел

Учените излизат с нова версия за световния магнитен модел на всеки пет години, поради което това обновяване се очакваше през 2020 г.

Моделът за тази година показва „зони на затъмнение“ около магнитния север, където компасите стават ненадеждни и започват да излизат от строя заради близостта на истинския север.

Карти показват магнитния североизток от нулевия меридиан – граница, която полюсът пресече през септември 2019 г.

Главният или Гринуичкият меридиан е бил утвърден в качеството му на официален маркер на нула градуса, нулева минута и нулева секунда през 1884 г. Той преминава през кралската обсерватория в Гринуич – Англия.

През февруари 2019 г. обаче се наложило бързо да се направи обновяване заради придвижването на Северния магнитен полюс.

Възможно ли е скоро да се случи преобръщане на полюсите?

Към настоящия момент не е ясно насочват ли се магнитните полюси към превключване север-юг или магнитното поле отново ще се усили.

Тези събития в историята на Земята са ставали без някакво забележимо влияние върху биосферата на планетата, твърдят учените. Съвременните навигационни системи ще трябва да бъдат прекалибрирани заради продължаващото блуждаене на полюсите.

Магнитният модел на света се използва за настройките на GPS и други навигационни нужди. Например летища са били принудени да дадат нови имена на своите полоси за излитане и кацане, той като названията им са свързани с направлението на компасите.

Земни хроники


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *