22/03/2023

Изненада: Глобалното затопляне влияе положително върху прираста на дърветата

Глобалното затопляне, с което едни провокират първичните ни страхове, а други трупат пачки, може да се окаже положително за растежа на горите.

До този извод са стигнали учени, публикували изследването си в списание Dendrochronologia (латинското име на дърво през гръцки е дендрон).

Методиката за анализ на климатичните фактори върху ръста на дърветата е разработена още през 80-е години на миналия век. Тя позволява да се правят прогнози за сложни ландшафти и вече е преминала през проверка в северните райони на Китай.
Моделът показва, че ако температурата и влажността в изследваните територии се увеличават така, както предвиждат известните глобални прогнози, то радиалният, (тоест дебелината) прираст на дърветата може да се увеличи с 19 на сто в сравнение със средните показатели за периода от 1950 до 2010 г.

Според други проучвания регистрираните през последните години от новото хилядолетие по-високи температури са увеличили горската покривка на планетата с около 25 на сто. Логично е – още в малките класове навремето се учеше, че растенията поглъщат въглеродния двуокис, необходим им за растежа и плододаването.

Друг е въпросът, че хищническото поведение на човека и алчността му безмилостно и бързо оголват със сеч огромни пространства и дърветата очевидно трудно наваксват.

Проблемът не е само в Бразилия. Вижте как безмозъчно се обезкостява нашата Странджа, пък и всички останали разкошни български гори и планини.

(Visited 161 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *