03/02/2023

Турски бизнесмен продаде бизнеса си и раздаде на всичките си служители по 200 хил. долара

Ръководителят на онлайн услуга за поръчване на храна Невзат Айдън (на снимката) имал много успешен бизнес. И когато го продал на впечатляваща цена – 589 милиона долара, той решил, че е време да се отблагодари на всички, които са работили с него – изплатил на всеки от своите 114 служители еднократен бонус от 200 хиляди долара.

Според Айдън тази стъпка му помогнала да покаже, че ако компанията е постигнала успех, това е станало с общите усилия на всички служители. И ето от какво се е ръководил, когато изчислявал размера на впечатляващия бонус:

Средната работна заплата в компанията била около 1-1,8 хиляди долара на месец;

Всеки служител получил по 200 хиляди долара – това са заплатите за 11 години;

Общият размер на плащанията е над 27 млн. долара.

Идеята му била подсказана от статия в научно списание по социология, чиито автори твърдят, че именно такава сума може да осигури всички жизнени потребности на човека и да го накара да спре да счита парите за основна мотивация за работа.

Формално ръководството не е имало правно задължение към своите служители. Решението, прието от шефа на фирмата, е първият подобен случай в Турция.

http://nepoznato.energetika-bg.com/2015/08/

(Visited 725 times, 1 visits today)

One thought on “Турски бизнесмен продаде бизнеса си и раздаде на всичките си служители по 200 хил. долара

  1. Предлагам статията да се разпрати на всички български бизнесмени, за да се научат как се правят пари, а не обирджийства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *