19/03/2024

Загадъчен сигнал от галактика – двойник на Млечния път, засякоха астрономи

Само преди седмица австралийски астрономи съобщиха, че са получили загадъчен радиосигнал от далечна галактика, отстояща на 4 милиарда светлинни години от Земята.

Сега пък американски учени от Калифорнийския технологичен институт съобщават за нещо удивително: че са засекли нов единичен бърз радиоимулс (FRB). Спрямо получените по-рано сигнали новият се отличава по това, че е пристигнал при нас от галактика, която много прилича на нашия Млечен път.

Източникът на сигнала се намира на 7,9 милиарда светлинни години. Това е почти два пъти по-далече от източника на  сигнала, получен миналата седмица.

Подобни бързи радиоимпулси е много трудно категорично да се определят, казват учените. Обяснява се с това, че тяхната продължителност е едва няколко милисекунди. Въпреки това астрономите се интересуват от тях, защото всеки такъв радиоимпулс се съпровожда с изхвърлянето в космическото пространство на огромно количество енергия.

От 2007 г. насам са засечени няколко десетки подобни радиоизблици.

„Определянето на местонахождението на единичните FRB сигнали е доста сложно. За това е необходим радиотелескоп, способен да открива тези изключително кратки събития и имащ разделителна способност на радиопредавателя с ширина миля“, обяснява Викрам Рави от Калифорнийския технологичен институт.

Според изследователите галактиката, източник на новия сигнал, кръстена FRB 190523, прилича на Млечния път.

Извънземни? Или не?

Учените на този етап не знаят какво или кой може да създава тези сигнали. Но имат предположения. Едни от тях считат, че радиоимпулсите могат да са резултат от катастрофични събития в Космоса – например, при гибел на специфични звезди – магнетари. Особеност на такива обекти е, че те притежават най-силните магнитни полета във Вселената.

Разбира се, има и предположения, че тези сигнали може да се изпращат и от извънземни разумни същества.

Но дори да са извънземни, съдейки по всичко, те са изключително древни, тъй като всеки подобен сигнал е летял към нас милиарди години.

Земни хроники

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *