19/03/2024

US компания помести цялата Уикипедия в…молекула на ДНК

В края на миналата седмица американската стартъп компания Catalog съобщи, че е успяла да помести пълния текст на англоезичната версия на Уикипедия в молекула на ДНК – аналогична на тези, които съдържат и нашите клетки.

Това станало възможно благодарение на първото в света устройство за писане на ДНК. При необходимост то може да бъде локализирано и вкъщи, но истината е, че за целта ще трябва да се жертват някои домакински подробности от типа на хладилника и кухненската печка.

В обозримо бъдеще тази технология едва ли ще успее да стане сериозна конкуренция на използваните в телефоните флаш карти, но създателите й предполагат, че още днес тя може да намери потребители сред тези, които имат нужда да съхраняват големи обеми информация.

Веригите ДНК са много малки. Но покрай генната информация, определяща като какъв се явява нейният носител – да речем храст на грах или пък маймуна, тези молекули са способни да пазят и други данни. Catalog използват изкуствени вериги ДНК, които са по-къси от човешките. Благодарение на голямата интензивност върху тях с поместват повече данни.

На пръв поглед може да се помисли, че това фокусиране върху ДНК вместо към ултрамодерните съвременни високо технологични миниатюрни устройства, е по-скоро връщане назад. Но този подход има и своите плюсове – веригите ДНК са компактни и химически стабилни. А като се вземе пред вид, че те са основата на всичко живо на Земята, този подход едва ли някога ще остарее, както това се случи с компактдисковете например, които вече практически излязоха от употреба. Да не говорим за флопито.

В качеството на предполагаем партньор на Catalog се споменава фондът фонд Arch, Mission, който възнамерява да разпространява натрупаните от хората познания извън пределите на Земята – например подобно нещо бе направено с електромобила Tesla Roadster на Илън Мъск, който беше изстрелян в Космоса от компанията му SpaceX и сега се носи из пространството извън планетата ни.

Други възможни клиенти Catalog не посочва – още повече не е ясно възнамерява ли компанията да иска заплащане за подобни услуги.

Компанията настоява, че тази технология е по-надеждна отколкото нейните алтернативи.

Със съкращение от gearmix

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *