27/04/2024

Френски учени: Планетата ни сама ще затрие цялото човечество

Човечеството ще загине не от последиците на глобалното затопляне. И не от нахлуване на недобронамерени извънземни, твърди група учени от Центъра за изучаване на вулканичната активност при университета Клермон-Феран, Франция. Според тях човеците ще бъдат изтрити от Земята от самата планета.

Към настоящия момент основният проблем за човечеството според учените е топенето на ледниците. В следствие на това става преразпределение на натоварването върху земната кора.

Френските учени са уверени, че в бъдеще това непременно ще бъде последвано от събуждане на вулканите. Те стигнали до извода, че последиците от подобно масово събуждане на вулканите ще бъдат катастрофални за човечеството.

Така например подобни катаклизми са сполетели хората след изригването на вулкана Тамбора в Индонезия през 1816 г. При изригването му в атмосферата се издигнали хиляди тонове частици, което предизвикало така наречената „година без лято”. Освен това историците отбелязват в този период много слаба реколта.

Френските изследователи отбелязват, че най-опасни за човечеството са супер вулканите от типа на Йелоустоун. Изригването само на един от тях е в състояние да предизвика три „години без лято”. В същото време този период по същество ще напомня последиците от така наречената ядрена зима – заради недостатъчната светлина масово ще пропадне реколтата.

Подобни катаклизми нашата планета е преживявала хиляди пъти, твърдят учените. Уви, този път е възможно подобна катастрофа да бъде толкова голяма, че да е фатална за човечеството. При сегашните условия на пренаселване на планетата и дефицит на ресурси, хората просто няма да преживеят тригодишна „ядрена зима”.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *