20/04/2024

Астрономи: Гледайте смело лунното затъмнение, нищо не заплашва здравето ви

Наистина грандиозен космически спектакъл се задава тази нощ и дано метеорологичната обстановка ни позволи да го наблюдаваме. Всички, които се интересуват от Вселената вече са прочели и знаят кога се вдига небесната завеса – малко след 21,20 ч.

По този повод се намериха някои „вещи“ лица, които препоръчват да не си показваме носа навън докато трае лунното затъмнение и така наречената Кървава Луна, за да не ни се случи нещо лошо. Да не чистим, да не работим, да не се караме – това последното би трябвало да е постоянна препоръка и извън лунните затъмнения.

Такова затъмнение земните жители не са наблюдавали през последните 25 години. Ще видим и Марс необикновено близко до нас.

Между другото Червената планета от седмици се вижда необикновено ярка в нощното небе, защото това приближаване към Земята не става за един ден, нали.

Специалисти астрофизици твърдят, че тези две астрономически събития няма да въздействат нито върху метеорологичните явления, нито върху самочувствието на хората. Нито лунните, нито слънчевите затъмнения, нито така нареченият парад на планетите – когато се строяват в една редица, не могат да окажат негативно влияние, твърдят специалистите.

Самата Луна не свети, тя само отразява слънчевите лъчи. Известно време Земята няма да позволява на Слънцето да осветява Луната и в това няма нищо страшно. Просто ще бъде по-тъмна от обикновено, обясняват астрономите.

Ако все пак някой изпита неразположение по време на тези астрономически явления, това ще се дължи повече на самовнушение, отколкото на обективни фактори.

Астролози от ранга на Павел Глоба обаче предричат бедствия.

Кой крив, кой прав – ще проверим само след няколко часа.

По материали от чуждестранни медии

Снимката е от интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *