02/03/2021

Няма да повярвате: Лекари протестират срещу прекалено високите си възнаграждения

Повече от 700 лекари и медицински специалисти от Квебек – Канада, са се включили в протестна петиция срещу увеличението на собствените им заплати, договорено от местните синдикални организации.

Според протестиращите възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на медицинските сестри и част от останалите служители в лечебните заведения. Наричат увеличението „обида“ и за колегите, и за пациентите си, съобщава Си Ен Би Си.

„Ние, лекарите на Квебек, вярваме в силната публична система и сме против скорошните повишения на възнагражденията, договорени от нашите медицински федерации. Това увеличение е шокиращо на фона на това, че нашите медицински сестри, санитари и чиновници имат много трудни работни условия, а пациентите ни имат ограничен достъп до медицински услуги след драстичните съкращения в бюджета през последните години и концентрирането на власт в Министерството на здравеопазването. Само нашите заплати, изглежда, са имунизирани срещу съкращенията“, пише в писмото на протестиращите лекари.

Сред имената, подкрепили протеста, има най-много общопрактикуващи лекари, но също и по близо 200 специалисти, стажанти и дори студенти по медицина. Те настояват парите за увеличението на заплатите им да се върнат в системата и да се използват за подобряване на условията за всички служители и за грижата за пациентите.

Според доклад на канадското здравно министерство за 2016 г. един лекар в Канада получава средно около 261 хил. долара на година (или 339 хил. канадски долара), което е месечна заплата от над 20 хил. долара. Семейните лекари получават около 211 хил., а хирурзите – 354 хил. долара на година, пише в доклада.

Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 хил. долара на година.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Канада е наистина много далеч от нас и в буквален, и в преносен смисъл. Но този протест дава надежда на цялото човечество, изгоряло от жажда за справедливост почти по целия земен глобус.

Снимка – интернет

Източник

(Visited 238 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *