27/06/2022

Америка се нагуши с десетки милиарди от износ на оръжие

Износът на въоръжение и военна техника от САЩ през финансовата 2010 г., която изтича на 30 септември, е достигнал $31.6 милиарда долара, отчете Управлението за военно сътрудничество (DSCA) към министерство на отбраната.

Най-големите купувачи на американско оръжие за периода са били Израел и Египет, които са похарчили четири и 2.6 милиарда долара съответно. Статистиката обаче не отчита рекордната за американската оръжейна индустрия сделка за около $60 милиарда със Саудитска Арабия, за която бе съобщено от „Уолстрийт джърнъл“ през септември и която бе формализирана в началото на октомври.

Отделно, без посредничеството на DSCA и по силата на двустранни държавни споразумения, американски фирми са продали пряко на Афганистан оръжие на обща стойност $4.7 милиарда.

По оценка на Стокхолмския международен институт за изследване въпросите на мира (SIPRI) САЩ са най-големият износител на оръжие, като през 2009 г. пазарният дял на американците е бил около 30%, припомня сайтът Lenta.ru, цитиран от Дневник.

Русия заема второ място в тази класация с 24%, а трета е Германия с 11%. По-рано генералният директор на „Рособоронекспорт“ Анатолий Исайкин обяви, че руският военен износ до края на 2010 г. ще достигне около десет милиарда долара, припомня сайтът.

(Visited 229 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *