27/04/2024

Америка се нагуши с десетки милиарди от износ на оръжие

Износът на въоръжение и военна техника от САЩ през финансовата 2010 г., която изтича на 30 септември, е достигнал $31.6 милиарда долара, отчете Управлението за военно сътрудничество (DSCA) към министерство на отбраната.

Най-големите купувачи на американско оръжие за периода са били Израел и Египет, които са похарчили четири и 2.6 милиарда долара съответно. Статистиката обаче не отчита рекордната за американската оръжейна индустрия сделка за около $60 милиарда със Саудитска Арабия, за която бе съобщено от „Уолстрийт джърнъл“ през септември и която бе формализирана в началото на октомври.

Отделно, без посредничеството на DSCA и по силата на двустранни държавни споразумения, американски фирми са продали пряко на Афганистан оръжие на обща стойност $4.7 милиарда.

По оценка на Стокхолмския международен институт за изследване въпросите на мира (SIPRI) САЩ са най-големият износител на оръжие, като през 2009 г. пазарният дял на американците е бил около 30%, припомня сайтът Lenta.ru, цитиран от Дневник.

Русия заема второ място в тази класация с 24%, а трета е Германия с 11%. По-рано генералният директор на „Рособоронекспорт“ Анатолий Исайкин обяви, че руският военен износ до края на 2010 г. ще достигне около десет милиарда долара, припомня сайтът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *