29/03/2024

7-милиардният жител на планетата проплака в Русия

Населението на Земята достигна днес 7 милиарда души, след като юбилейният младенец се роди в Калининград, предаде ИТАР-ТАСС.
Бебето се казва Пьотр Алексеевич Николаев с ръст 50 см и тегло 3060 гр, съобщи телевизионният канал „Росия 24“, цитиран от БТА.
Лекарите и наблюдателите на ООН фиксираха точно кога момченцето се е появило на бял свят – в 00:02 ч местно време. Майката и детето се чувстват добре.Днес на щастливата майка ще бъде връчен възпоменателен сертификат „Роден в деня на седемте милиарда“. Обявяването на раждането на седеммилиардния жител на планетата бе предвидено да съвпадне с презентацията на Световния доклад за населението на планетата, който Фондът на ООН за населението ще представи днес в Калининград. Днес ще се състои и кръгла маса на тема „Русия от край до край: демографски портрет на страната,“ организирана от Фонда на ООН за населението и Федералната статистическа служба.

Населението достигна 6 милиарда души през 1999 година. ООН избра Аднан Невич – бебе родено в Сараево, за шестмилиардния жител на планетата. Сега ООН се въздържа да определи предварително „победител“. Според генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който ще отбележи събитието с пресконференция, достигането на прага от седем милиарда жители не трябва да се пренебрегва. „Това не са просто цифри. Това е човешка история“, заяви Бан Ки-мун в нюйоркско училище миналата седмица.

Снощи обаче Филипините обявиха, че светът вече има 7 милиарда жители, след като Даника Май Камачо беше родена преди полунощ в неделя в манилската болница Жозе Фабела.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *