19/03/2024

Освободихме се от чуждите поробители. Кой ще ни освободи от вътрешните?

Как се нарича страна – в която хора са принудени да плащат топлинна енергия, която не са поискали и не са потребявали? За студена вода, която не са потребявали, защото водомерите трябва да се сменят, но това не пречело да се плаща по отчетеното от тях?

Въпросите задава във фейсбук Илиян Василев, енергиен експерт, бивш посланик на България в Русия. И коментарът му:

Всъщност през законите ни карат да се чувстваме крепостни, да поддържаме идиотските творения на социализма, които изключват правата на клиентите, но утвърждават монополите. Последното, с което нашите отношения с подобни „търговци“ имат общо е пазар и свобода на избор.

Не е само въпрос за хилядите лева, които просто грабят, а за това, че всичко става с помощта на държавата, на закони, които Те си гласуват и най-вече, че с тези робски данък само удължаваме агонията на несъстоятелни за пазара компании.

Дългът на Топлофикациите расте, водоснабдителните компании вместо да си усилят рентабилността прехвърлят тежестта върху клиентите.

Този порочен кръг трябва да бъде пресечен. Рязко. От чуждите поробители се освободихме, кой ще ни освободи от вътрешните?

Скоро подобна схема – на крепостно обвързване ще приложат и спрямо електроенергийните дружества, защото технологиите скоро ще позволят да се самозадоволяваме, а на Системата ще и трябва „роби“.

Да се съгласяваш с политика, за която не си гласувал от хора за които си гласувал?

Фейк демокрация, фейк пазар..

Пост на Илиян Василев във фейсбук

Малко по-надолу в коментарите под текста, предизвикан от енергийния експерт Хиновски,  Илиян Василев добавя следните шокиращи факти:

Платих над 3 хиляди лева за топлинна енергия , която не съм потребил – не става дума за общите разходи и инсталация, сега ме карат да платя две хиляди лева за студена вода, която не съм потребявал.

Изобщо добре е от време на време да се слиза от небесата на общата експертиза в реалния живот.

И Топлофикация и Софийска вода знаят, че нямат право, но законът е направен така, че нямаш шанс. Да не говорим за икономическите параметри на проблема – ако някой те лъже, че това минава за по-висока събираемост – нещо много си сбъркал. Ама много. Изречението „енергетиката“ не е елементарна работа вероятно трябва да означава, че тя е само за „енергетици“. Не става. Знаеш. Иначе Белене трябваше да се строи защото енергетиците го искат. Така и с Топлофикация, понеже не искат да си изчистят авгиевите обори, прехвърлят вътрешната си неефективност върху потребителите. Защитени от закон и съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *