18/09/2021

6-7 милиона сънародници живеят извън България

Колкото са българите в България, толкова са и сънародниците ни извън страната, стана ясно от изявление от Държавната агенция за българите в чужбина.

Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, извън историческите ни общности, в САЩ, Великобритания, Франция и целия останал свят, плюс още около 3 млн. българи, които са в традиционните ни общности – значи около 6-7 млн. българи. Това каза председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

„В един момент може да се окаже, че най-вероятно доста повече българи живеят извън границите на нашата родина, отколкото в България“, коментира той.

„Приоритетите на агенцията в миналото бяха насочени към историческите ни общности, ще продължим тази традиция и още повече да засилим работата с българските исторически общности в чужбина“, обясни той.

„Много важен наш приоритет ще бъде задълбочаване и засилване на работата с организации на българите, които са в държавите, където нямаме исторически общности, допълни председателят на ДАБЧ. – До момента българската държава не е отделяла достатъчно сериозен ресурс, за разлика от държави като Унгария, Полша, Ирландия, които постигат сериозни резултати и те са видими в целия свят. Надявам се, че в правителството на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ и в новите условия да обърнем повече внимание на това, за да използваме потенциала на цялата нация и да ангажираме общностите зад граница“, каза още Петър Харалампиев.

Източник: standartnews.com

(Visited 522 times, 1 visits today)

One thought on “6-7 милиона сънародници живеят извън България

  1. Ето една позиция по въпроса, и нека всеки сам да си направи изводите!

    В националната база данни, българите са 8,399 млн. българи! Т.е. това са български граждани с ЕГН. Може някой извън пределите на България, да се самоопределя като българин, но ако не е български гражданин, и няма ЕГН, то няма как да гои броим в това число! Щото иначе може произволно да смятаме, че българите са N-на брой. Та официално, ние , българите в България и по света сме 8,399 млн.
    А що се отнася до това , колко сме българите постоянно живеещи в България ( вкл. малцинствата) , не сме повече от 5,5 млн.
    ДА, в България живеем постоянно сега към средата на 2017 г., не повече от 5,5 млн. и до 40-50 години, ако продължаваме да се изнасяме със същите темпове, българите ще сме малцинство, не повече от 1 – 1,5 млн.
    Статистика, уважаеми, СТАТИСТИКА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *