17/06/2024

„Протестна мрежа“ и бесовете

Написах този текст, след като прочетох протестно писмо от „Протестна мрежа” до журналистката Любослава Русева от списание „Тема”. Няма да преразказвам сюжета (можете да го проследите в рубриката ни „Скандалът“), защото той е просто повод да напиша тези редове. Ще кажа само, че гневът на протестна мрежа е насочен неправилно към Любослава, която е описала поредната им излагация. Гневът им трябва да бъде насочен към самите тях– стана ясно, че миналата година никой не ги е подслушвал, репресирал и т.н. Това го каза не друг, а протестърският министър на МВР Йордан Бакалов. Претенцията за героична биография от страна на така наречените протестиращи и агресията им към колеги като Любослава Русева и Петър Волгин, чието предаване по БНР бе спряно пак под техен натиск, преля чашата на търпението ми и реших да напиша нещо кратко за тях с идеята да продължа с лични портрети и детайлно разглеждане на техните дела.

„Протестна мрежа” много прилича на петорките, описани от Достоевски в романа „Бесове”. Малки ударни групи, които подготвят почвата на революцията. Между тях има един чифут Лямшин, който дрънкал на пианото с все сила, докато останалите заговорничели. В България по съвместителство тази роля се играе от „Харе Кришна” последовател, който рисува паметници, дрънка по телевизиите и прави всичко по силите си, за да вдига шум – Асен Генов е антропологично и ментално копие на Цветан Цветанов. Останалите са полуанонимни негови подобия, които се опитват през мрежата да правят своите малки саботажи в името на гражданската революция.

Всичките са комунистически копелета по Михник, кастрирани от талант, артистичност и дух, но амбицирани да успеят социално. Между тях има такива, които се наричат артисти и върху чието лице е изписана скучната липса на каквато и да е артистичност. Еснафи, провинциалисти на духа, болни от амбицията да са някои и другите да ги слушат. Завалиите не могат да кажат нищо съществено. Антикомунизмът им е маска – а по съществото си са долнопробен пролетариат, който завижда и ненавижда всичко наоколо си. Апологети на омразата и невъздържани епигони. Вторачването ми в Калин Янакиев и Александър Кьосев не е поради лична вражда. Така съм се вторачил и в Светлин Русев – това са персонажи, които олицетворяват некадърността и завистта, вплетени в болна амбиция. Вредни социално и политически, затова воювам с тях и няма да ги оставя на мира.

Копието им – „Протестна мрежа”, е ерзац на ерзаца – корумпирани на дребно, които се вживяват в ролята на морални ментори. С такива трябва да се сбиеш и да ги парираш овреме, защото проказата им е заразна и могат да се превърнат в чудовища, ако съдбата им поднесе властта. Справка – Цветан Цветанов. Никакво разбиране и емпатия към тези морални изроди. Осраха се, изпъдиха хиляди хора от собствения им протест, слушахме загрижено истериите им, за да ги разберем, запушвахме си ушите за вувузелите им, изтърпяхме хистеричните им припадъци с Конституцията в ръка на жълтите павета, дундуркахме ги разбиращо, гледахме ги по пет пъти на ден в националния ефир, барем кажат нещо за гражданския дух, изпитвахме чувство за вина, когато се държахме остро с тях. Накрая се оказаха точно такива, за каквито ги мислехме – кич, еснафлък, кариера и кинти.

Наместиха се в правителството, забравиха за морала в политиката, за антикомунизма и принципите, че сега се опитват и да заличават следите. Да затварят устата на всеки, който ги пита – вие какво правите? Дайте сметката! Да теглим чертата и да видим какво се случи след вашия протест. Освен че влязохте в правителството и се намърдахте във властта, дали българската политика е станала по-морална, че спряхте да протестирате? Къде ви отиде патосът на възмущение от миналото лято? Защо не чувам въпроса „Кой?” по адрес на КТБ, Защо бе, мошеници на дребно, защо не питате КОЙ? всеки ден пред МС, БНБ или Народното събрание? Защо не питате съратника си Близнашки? Нека позная – защото ви е шубе. Защото онзи Кой – Пеевски, е пак на власт, но този път е с мутрата Борисов и ви е адски шубе да му кажете името и да му търсите сметка.

Не ви стиска да излезете пред НС и да извикате, че е невъзможно две прасета да превръщат цялата държава в кочина, защото друго не могат и защото всички „ние, българите” им позволихме да го направят. Нали много ви страхува Пеевски, откакто разбрахте, че е с Боко. Няма мутра, която да ви защити от мутрата. Хайде протестирайте де – какъв по-добър повод от КТБ. Или от Ваньо Танов, доносник на Шесто на ДС и покровител на контрабандата при Бойко. Питайте, ръчкайте, натискайте! Не ръководството на радиото за Петър Волгин и шефовете на „Преса” за Люба Русева, а баце ви от Банкя. Питайте го Кой го направи главен секретар, Кой го направи генерал-лейтенант, Кой го прати в Турция да изнася амфетамини и да внася хероин, Кой подари банка на жена му, Кой го направи съдружник в „Булгартабак”, Кой го направи ортак с Пеевски и Доган, Кой днес всъщност управлява, защото определено не е Жоро Близнашки и астралният комсомолец от Гоце Делчев.

Вие сте по-отвратителни от тях, защото виждате очевидното и се правите, че то не съществува. Вие сте професионализирани лъжци и невиждани лентяи. Параполитически паразити, които се хранят от синекурни проекти. Ако бяхте кадърни и не бяхте профукали парите, които ви се дадоха за циганска интеграция, образование, изборен процес, съдебна система и какво ли още не – България днес щеше да цъфти. Когато ви казват соросоиди, то е защото сте точно такива. Ерзаци. Симуланти на благотворителност и гражданска активност, второстепенни разпоредители на бюджет, заделен за индулгенция на грехове, причинили многократно по-големи човешки трагедии и катастрофи от плахия опит за баланс. Ако си мислите, че парите на Сорос са по-чисти от парите от наркотрафик, имате проблем с елементарната интелигентност. Ако мислите, че американското правителство дава пари за чиста кауза от демократичен характер, без да иска нещо в замяна и това е по-легитимна прехрана от тази на другите, това е самозаблуждение, граничещо с дебилност.

Всички знаете много добре, че сте зависими един от друг, точно както омразната ви ДС е държала в зависимост някои хора, които виждам и сред вашите борбени антикомунистически среди. Ако не излезете на протест, когато трябва, или протестирате, когато не трябва, няма да има проект, концепция, одобрение, роля, разпределение, отпечатване на книжка с лично творчество, покана за парти, билети за концерт, америка за българия и т.н. Това, че сте тънко корумпирани според вашия провинциален критерий, не значи, че не сте корумпирани. А най-отвратителното е, че имате наглостта да раздавате присъди и да менторствате именно по-критерия за корумпираност. Затова сте и морални изроди. С поведението си от една година на само доказахте, че не ставате за никакво общо благо, а по-голямата беда е, че се оказахте и ужасно бездарни, безвкусни, несимпатични и досадни хора, които си позволиха да узурпират идеята за гражданско поведение, мислене, разговор и т.н. Това е безобразие, истината за което няма как да ви се спести. Ще трябва да имате смелостта да го видите очи в очи и да си дадете сметка за злото, което сторихте.

Срамотна Мрежа

Бум! С оглушителен трясък се спука поредният балон на командата, самоназовала се „Протестна мрежа“. На 2 септември служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов обяви, че не е имало разработки на МВР и ДАНС срешу протестиращи граждани. В превод това означава, че писъците за полицейска държава и стенанията на репресираните са били силно преувеличени. Да не кажа направо измислени, тъй шото морално разядосаните да се изкарат жертви на режима.

Заемалите героични пози очевидно си бяха въобразили, че служебното правителство ще им направи услуга, доколкото немалко активисти получиха постове като министри, зам.-министри и съветници, а самият премиер също беше виден протестър. Нямам съмнения, че пропуснатите в първото и второто раздаване се надяваха да насочат вниманието към себе си и най<етне да получат статут на активни борци. Разбира се, със съответното осребряване на заслугите им за победата над олигархията под формата на някое и друго назначение.

В резултат „Протестна мрежа“ пъргаво запретна ръкави и написа предълго писмо до премиера Георги Близнашки с настояване да се извърши проверка дали МВР и ДАНС са разработвали недоволстващите от кабинета „Орешарски“. В официалния й сайт то е публикувано с дата 23 август и в него пише: „фактите трябва да станат публични сега. ^шствалите в протестите граждани и неучаствалите имат право да знаят истината. Неогласяването на тази информация би означавало, че в публичното пространство безпрепятствено може да се води пропагандна кампания от представители на властта с цел препречване и дискредитиране на правото на протест на българските граждани.“

И така – десет дни по-късно истината излезе наяве. Само че се оказа неочаквано неприятна за дисидентите. Нито МВР, нито контраразузнаването са ги преследвали, гонели и подслушвали, призна Йордан Бакалов, с което разби илюзиите им за кариера като мъченици на демокрацията

Горките…

Ако действително се бореха за истината, новината за липсата на разработки всъишост следваше да ги успокои. В България, както се разбра, всеки е свободен да изразява публично несъгласието си от действия на властта, без да се страхува от „препречване и дискредитиране на правото на протест“. С други думи, мрежата, която се представя за коректив на всяко управление, може да си върши работата напълно спокойно. Защо тогава нейните активисти не се радват на свободата, та даже не публикуваха новината от МВР в официалния си сайт?

Истината, уви, е последното нещо, от което се интересува компанията, а разочарованието, че удостояването със званията заслужили и народни активисти подмина мнозина, е показателно за амбициите на загърналите се със знамето на морала. Не ги наричам бутафори само за да не обидя обикновените бутафори. Защото тези са необикновени, малко нещо и професионалисти, които с изключителен цинизъм обслужиха опитите за реванш на конкретни политически сили. Тия дни дори се оказа, че едно от лицата на ПМ е пиарствало на фирмата, поставила полицейските заграждения около парламента, но си е траело, докато е надувало розова свирка наред с автентично разгневените. факт: след 14 месеца спорове доколко законно е било заграждането на НС по време на протестите срещу предишното управление, стана ясно, че не друг, а Ивет Добромирова се е грижила за добрия имидж на „ВИП Cekbpumu“. Охранителната компания е била потърсена от СДВР и МВР с молба да осигури допълнителните ограждения с обяснението, че е единствената в България, която разполага с подобни съоръжения. От писмото й (2 септември) научихме още, че те са били предоставени за безвъзмездно ползване само за една седмица. „След изтичането на срока компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около НС.“

Познайте сега дали агенция „Про Пиар“ на г-жа Добромирова е била наясно с това, нищо че свалянето на огражденията се превърна в… кауза. Прескачаха ги, ритаха ги, по едно време лидерите на ГЕРБ се ръкуваха през тях с недоволните граждани. И в това време, представете си, фирмата си ги е искала обратно, а ние да не го разберем…

Впрочем липсата на разработки срещу онези, които умишлено провокираха полицията, е също огромен скандал. Месеци наред държавата беше обект на нарочна дестабилизация, но сега излиза, че МВР и службите са си затваряли очите. Те не само са вардили незаконните протести и окупации на университети, не само са позволявали блокирането на улици, булеварди, ключови кръстовища, а дори не са опитали да разберат кой организира този хаос. Сериозно?!

А иначе „Протестна мрежа“ е права да се страхува от полицейска държава. При управлението на ГЕРБ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов демонстрира на практика какво означава думата полицейщина, като пращаше баретите в домовете на хората и разпореждаше зрелищни акции срещу фирми и цели професионални съсловия. Громеше съдии, прокурори, бизнесмени, политици, лекари. Позволяваше си да ги замерва с разработки и СРС от парламентарната трибуна, раздаваше дори „присъди“. Чудно по какви причини тогава нямаше протести, както няма и сега – когато близки до Цветанов кадри триумфално се завръщат в МВР.

В този ред на мисли нека припомня, че за по-малко от две седмици петима от ключовите ръководители в министерството бяха сменени. Начело на Инспектората застана Николай Гешев, лично протеже на бившия МВР шеф, нови началници имат финансовата и стопанската дирекция. Предстои смяна в „Човешки ресурси“, а и в момента неофициален кадровик е Неделчо Стойчев, бивш директор на Института по психология, който миналото лято беше отстранен заради съмнения за изнасяне на информация. Стойчев се смята за изключително близък до Цветанов, днес отново шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

Това обаче не смущава мрежовиците от ПМ, тъй като самите те имат известно влечение към полицейщината. В края на октомври миналата година на сайта на „Протестна мрежа“ беше публикуван списък с имената на 45 души, наречен „Комисари на подмяната“. Понеже са си позволили да отправят критика към антиправителствените демонстрации, всеки от „комисарите“ беше посочен, нарочен, още по-точно заклеймен като враг на демокрацията

Приписано му беше заданието „да бъдат подменени, изкривени, смазани, съсипани и отстранени не само протестиращите, но и техните искания и цели, които биха прекъснали току-що започналото окончателно завземане на държавата от така нареченото задкулисие“.

Тогава ПМ обяви, че не просто подкрепя инициативата, а се ангажира да обновява постоянно позорния списък. Но позорът беше за активистите на мрежата – тъкмо те се разобличиха като шпицкоманда, която в други времена и на други географски ширини не би се поколебала да предприеме и по-груби действия срещу несъгласните…

Хубаво, сега настояват за истината. И интересите ни изцяло съвпадат! Време е да разберем имената на анонимните съставители, както и изпитват ли неудобство от безобразната си постъпка. Ще им го кажа така, че да го разберат:

1.Кой ?

2. Да или не?

Не очаквам да отговорят, но все пак е редно да им припомняме колко много трябва да се срамуват.

Автор: Явор Дачков

Оригинала и Кратко писмо до Любослава Русева от Протестна мрежа – вижте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *