28/03/2024

Радиацията в Южна България се повиши!

Снимка на Дарик

Покачване на гама-фона в югозападната и южната част на страната отчетоха вчера следобед станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Това стана ясно то от данните на EURDEP системата за радиационен мониторинг на европейския научен център JRC, пише в. “24 часа”.

Още подробности – вижте тук!

Данните обаче показаха, че гама-фонът остава в стойности от 0,10 до 0, 20 микросиверта, докато естественият фон в България е в рамките на до 0,40 микросиверта. Сутринта данните показваха стойности под 0,10 микросиверта.

Има увеличение на гама-фона, но не може с категоричност да се потвърди или отрече дали е заради пренос на частици от Япония, или заради естествени източници като слънцето или космически лъчения, обясниха от Изпълнителната агенция по околна среда. Ековластите в България напомниха, че днешният следобед бе слънчев, а това повишавало естественият гама-фон.

Няма официално съобщение за откриване на радиоактивни частици във въздуха, каза днес към 15,52 часа Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране, която следи радиационния фон. Тя обясни, че се правят два вида измервания – на радиационния фон и на насищането на въздуха с радиоактивни частици.

Ако данните излязат извън нормите, компютърът почервенява и започва да пищи на три места – в МОСВ, в Агенцията за ядрено регулиране и в Гражданска защита.

Колкото до радиационния фон, към 15 часа дозиметърът на Агенцията за ядрено регулиране показваше 17 микросиверта за час. Няколко часа преди това обаче беше 13.

“Снощи излизах с детето си. Довечера, ако се прибера навреме, пак ще го изведа. Утре сме в парка”, каза Низамска. Няма промяна, твърди тя. “Знам, че хората не вярват. Но аз не съм анонимна, семейството ми не е емигрирало, тук е”, каза още тя.

На въпрос на “24 часа” дали няма да повторим информационното затъмнение след Чернобил, тя реагира:”Не повтаряме Чернобил. Тогава се казваше: няма нищо, няма авария, радиация. Ние казваме: Да, има изхвърляне в околната среда. Но ние сме на 10 хил. км. Разреждането е 10 на минус 20-а, без да броим радиоактивния разпад. До България, до Европа ще достигнат частици, това ви го казах още първите дни. Но няма да доведе до изменение на радиофона.

По времето на Чернобил около 20 дни е изхвърляно горивото от реактора в атмосферата и на 1200 км от нас. В Япония има много пъти по-малки изхвърляния. Тя каза още, че на 2 май 1986 г. над София са измерени 3 бекерела йод 131. Апаратурата, която сега се използва, улавя частици на 3 по 10 на минус шеста степен, или 1 милион по-малко. До момента, 16,27 часа днес, тя не е успяла да “хване” радиационни частици. Толкова са малки, ако ги има, че апаратурата не може да ги измери, заяви Низамска.

И продължи: “Бях студентка по времето на Чернобил. Бях лъгана и не искам да повтаряме тази ситуация. Затова стоя зад думите си, зад името си, зад курсовете и хората, които са ме учили. Не прилагайте защитни мерки, аз не давам йод на детето си, не му давам водорасли със съдржание на йод”

blitz.bg

One thought on “Радиацията в Южна България се повиши!

  1. today in fukoshima 73,2 microsivert!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *