18/04/2024

Отново наводнения в различни части на България

Порои отново заляха части от България и предизвикаха наводнения, има залети къщи. В София автомобили закъсаха заради обилните валежи.

Силна буря и проливен дъжд се изля в панагюрското село Поибрене, предаде bTV. Водата заля ниви, дворове и мазета. Наводнени са около 10 къщи.

Местните хора се притесняват за реколтата и добитъка си. Водите на река Тополница се вдигнали за секунди след поройния дъжд. Селото е наводнявано и през 2005 година. Според местните жители не дъждовете, а язовирите край Златарица са били изпуснати.

В Кърджали язовирите в селата Висока поляна и Мургово са с повишени нива. Започнало контролирано изпускане на водите им.

Бедствено положение е обявено в златишкото село Петрич и частично в Златица. Река Тополница е наводнила къщи в центъра на селото. Отнесен е и малък мост.

Порой заля и София в късните часове в сряда. Аварийни екипи на пожарната и полицията са извадили автомобил с четирима души, който е бил закъсал в наводнения тунел под „Ботевградско шосе“ към Враждебна, съобщи „24 часа“. Водата е стигала до стъклата на колата и двигателят ? угаснал. Движението в района бе спряно.

Подобен инцидент имаше и в противоположния край на София. В подлеза към Божурище под бул. „Европа“ затънаха автобус и няколко коли, които също се наложи да бъдат изтеглени от авариен екип.

Заради това кметът на Столична община Йорданка Фандъкова нареди постоянно наблюдение на реките, преминаващи през територията на София, съобщиха от пресцентъра на общината. Вследствие на дъжда нивото им е покачено с 20 см.

Четири екипа на общината са работили тази нощ по сигнали, подадени от Центъра за градска мобилност и сигнали на граждани, свързани с наводнени участъци на улици и подлези.

Жълт код за обилни валежи е обявен в 13 области в страната за днес. Кодът за потенциално опасно време ще е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол. Очакваните количества дъжд за денонощието са 20-30 л/кв.м. Възможни са внезапни наводнения, предупредиха от екоминистерството.

http://dnes.dir.bg/news

Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *